Etil alkol ile oluşturulan akut mide mukoza hasarı üzerine Matricaria chamomilla L.nın anti-ülser ve antioksidatif etkilerinin rat modelinde araştırılması
Investigation of anti-ulcerogen and antioksidant effect of Matricaria chamomilla L. on ethanol-induced acute gastric mucosal injury in rat models
  1. Tez No: 199838
  2. Yazar: EZGİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA CEMEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, Peptik ülser, Etil Alkol, Antioksidan, Matricariachamomilla L, Oksidative stress, Peptic ulcer, Ethanol, Antioxidant, Matricariachamomilla L.)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziET L ALKOL LE OLUŞTURULAN AKUT M DE MUKOZA HASARIÜZER NE Matricaria Chamomilla L.'NIN ANT -ÜLSER VEANT OKS DAT F ETK LER N N RAT MODEL NDE ARAŞTIRILMASIEzgi YILMAZAfyonkarahisar Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüK MYA ANAB L M DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa CEMEKPeptik ülser gastrointestinal sistemin en sık görülen hastalıklarından biri olup, dünyadaçok sayıda kişiyi etkilenmektedir. Peptik ülser hastalığının patogenezinde kronik non-steroid anti-inflamatuar ilaç kullanımı, sigara, alkol ve reaktif oksijen türleri (ROS)önemli yer tutmaktadır. ROS, hücrelerde bazı psikolojik ve patalojik durumlardaoluşturulur. Antioksidanlar ve oksidanlar arasındaki denge oksidanlar lehine bozulursaoksidatif stres olarak bilinen durum ortaya çıkar. Yetersiz antioksidan koruma veyaaşırı ROS üretimi oksidatif stres kaynağıdır. Bazı çalışmalar göstermiştir ki, ROS alkolile oluşturulan mide hasarlarında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle antioksidanlarlatedavi, alkol ile oluşturulan mide mukoza hasarını azaltabilir.Sunulan çalışmada Matricaria chamomilla L. ekstresinin (MCE) anti-ülser veantioksidan etkisi araştırıldı. Bunun için rat modellerinde etil alkol ile ülseroluşturuldu. Çalışma grupları ise; yirmi dört saat aç bırakılan sıçanlardan 5 grubuna 25,50, 100, 200 ve 400 mg/kg Matricaria chamomilla L., bir grubuna 20 mg/kg famotidinve kontrol grubuna izotonik NaCl eşit hacimlerde gavajla verildi.Oksidatif stresin göstergesi olan malondialdehid (MDA) ve redükte glutatyon (GSH)düzeyleri tam kanda; antioksidan özellik gösteren askorbik asit ise serumda ölçüldü.Mide mukoza lezyonları ile toplam mide alanı ve lezyon alanı hesaplanarak, ülseralanı/toplam mide alanı ülser indeksi olarak ifade edildi.Yapılan çalışmada kan örnekleri incelendiğinde MCE'nin MDA değerlerini azalttığı veGSH değerlerini arttırdığı belirlendi. Vitamin C düzeylerinin kontrol grubuna görearttığı belirlenmiştir. Mide mukozalarında yapılan incelemede ise; yüksekkonsantrasyonlarda verilen MCE'nin mide ülseri tedavisinde kullanılan famotidinisimli ilacın koruma etkisine yaklaştığı görüldü.Sonuç olarak, MCE doza bağlı olarak sıçanlarda etil alkol ile oluşturulan akut mideülserini ve buna bağlı oksidatif stresi azalttığı ve antioksidan sistemi olumlu yöndedesteklediği görülmüştür. Oksidatif strese karşı antioksidan etki gösteren MCE gastrikülser hastalığının klinik tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.2007, 106 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMs. Sci. ThesisINVESTIGATION OF ANTI-ULCEROGEN AND ANTIOKSIDANT EFFECTOF Matricaria chamomilla L. ON ETHANOL-INDUCED ACUTE GASTRICMUCOSAL INJURY IN RAT MODELSEzgi YILMAZAfyonkarahisar Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa CEMEKPeptic ulcer is a common disorder of the gastrointestinal system and millions of peoplesuffer from this disease in the world. The pathogenesis of peptic ulcer disease ismultifactorial, including chronically using non-steroid anti- inflammatory drugs,cigarette smoking, alcohol, and reactive oxygen species (ROS). ROS are generated bycells in some physiological and pathological circumstances. Any derangement betweenpro-oxidants and antioxidants, in which pro-oxidants prevail is known as oxidativestress. Insufficient antioxidant protection or excess production of ROS can result in thiscondition. Some studies have revealed that ROS and lipid peroxidation are implicatedin the pathogenesis of ethanol-induced gastric lesions and gastrointestinal damage, andthey attack and damage many biological molecules such as prostaglandins. Therefore,treatment with antioxidants and free radical scavengers can decrease ethanol-inducedgastric mucosal damage.In the present study, we have investigated possible anti-ulcerogenic and antioxidantactivities effect of extract obtained from aerial part of the Matricaria chamomilla L.(MCE) in ethanol-induced ulceric rats. Rats which were hungry remaining for 24 hoursof 5 groups were administered with 25, 50, 100, 200 and 400 mg/kg Matricariachamomilla L., one group was administered with 20 mg/kg famotidine, and groupcontrol was administered with same volume saline solution by gavage.Malondialdehyde (MDA) which is sign of oxidative stress and reduced glutathione(GSH) levels were measured in whole blood; ascorbic acid which is prove antioxidantproperty levels were measured in serum. The area of stomach tissue and gross lesionswere approximately calculated. The results were translated to the term of ?total ulcerarea/total gastric area? and these were expressed as an ulcer index.When blood samples controlled, it has been shown that MCE decreased MDA valuesand increased GSH levels. We found that vitamin C levels were increase as to controlgroup.In conclusion, MCE exhibited significant antiulgerogen and antioxidative effect inethanol-induced ulcers and augmented the antioxidant system in a positive manner.MCE may be a new alternative for clinical management of gastric ulcer diseases and/oran antioxidant against oxidative stress.2007, 106 pages