Pamuk ve farklı tipte viskon karışımı ipliklerden örülen düz örgü kumaşların boyutsal ve fiziksel özellikleri
Comparison of dimensional and physical properties of plain knitted fabrics produced from cotton and different types of viscose yarns
  1. Tez No: 199843
  2. Yazar: ÇAĞRI ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHU DEMİRÖZ GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Viskon, bambu, modal, örme kumaş, boyutsal özellik, fizikselözellik, Viscose, modal, bamboo, knitted fabric, dimensional property, physicalproperty
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziPAMUK VE FARKLI TİPTE VİSKON KARIŞIMI İPLİKLERDEN ÖRÜLEN DÜZ ÖRGÜKUMAŞLARIN BOYUTSAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİÇağrı ÜNALAfyon Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTekstil Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Ahu DEMİRÖZ GÜNTekstil mamulünü oluşturan kumaşların yıkama sonrası boyutsal ve fizikseldeğişimlerinin belirli sınırlar içinde olması oldukça önemlidir. Özellikle dış pazarlardakalite değerlendirmesinde boyutsal ve fiziksel değişim birinci derecede roloynamaktadır. Bu bakımdan dokuma ve örme kumaşlar için ülkemizde ve dünyadayıkama esnasında oluşacak boyutsal ve fiziksel değişimler için bazı standartlar kabuledilmiş olup, bu standartlara uygunluk özellikle gelişmiş ülkeler için önemli bir kriterolmaktadır.Bu tezde sunulan araştırma çalışması, %50/50 viskon/pamuk, %50/50 modal/pamuk ve%50/50 bambu/pamuk ring ipliklerinden örülen single-jersey kumaşların boyutsal vefiziksel özellikleri üzerine odaklanmıştır. Her biri farklı iplikten oluşturulan single-jersey kumaşlar üç farklı sıklıkta örülmüştür. Örülen kumaşlar, terbiye ve boyaişlemlerine tabi tutulduktan sonra yıkama öncesi ve yıkama sonrası olmak üzereboyutsal değişim, boncuklanma, hava geçirgenliği, patlama mukavemeti ve kalınlıktestlerine tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler, sıklık değişimlerinin etkisi, karışımlarınetkisi ve yıkamanın etkisi baz alınarak karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.2007, 61 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisCOMPARISON OF DIMENSIONAL AND PHYSICAL PROPERTIES OFPLAIN KNITTED FABRICS PRODUCED FROM COTTON AND DIFFERENTTYPES OF VISCOSE YARNSÇağrıÜNALAfyon Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Textile EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahu DEMİRÖZ GÜNIt is very important that the dimensional and physical changes of the fabrics of thetextile materials such as fabrics remain in limits after washing. Especially at the exportmarkets the dimensional and physical changes are the most important factors of thequality. Therefore; some standarts regarding the dimensional and physical changeswhich can occur during washing for the knitted and woven fabrics had been agreed inthe world and also in our country.The research work presented in this thesis focuses on the dimensional and physicalproperties of single-jersey fabrics made from %50/50 viscose/cotton, %50/50modal/cotton and %50/50 bamboo/cotton ring yarns. Single-jersey fabrics have beenknitted in different three tightness factors with various yarns. After bleaching, dyeingand finishing process these knitted fabrics have been tested before and after washing toexamine dimensional and pilling, air permeability, bursting strength and thicknessproperties comparatively.2007, 61 pages