KGDD malzemeler için sürekli olmayan kesme şartlarında takım ömrü analizi
Tool life analysis in interrupted cutting conditions for ductile iron materials
  1. Tez No: 199842
  2. Yazar: ERCAN SAYİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli olmayan kesme, Küresel grafitli dökme demir, Takımaşınması, şlenebilirlik, Interrupted cutting, Ductile iron, Tool wear, Machinability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETKGDD MALZEMELER Ç N SÜREKL OLMAYAN KESME ŞARTLARINDATAKIM ÖMRÜ ANAL ZAfyon Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBu çalışmada Ferritik yapıya sahip KGDD malzemenin sürekli olmayan kesmeşartlarında işlenebilirlik özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla çevresinde 1,2 ve 4 adetkanal bulunan silindirik numuneler hazırlanmıştır. Çalışmada sinterlenmiş karbür kesicitakım kullanılmıştır. Kesme parametresi olarak iki farklı kesme hızı, ilerleme ve talaşderinliği seçilmiştir.Elde edilen sonuçlara göre; kanal sayısı takım aşınmasını önemli oranda etkilemektedir.Artan kanal sayısı talaş boyutunun küçülmesine neden olmaktadır. Bu azalma özellikleyüksek kesme hızlarında ve yüksek ilerleme değerlerinde gözlemlenmiştir. Takımaşınma deneylerinde elde edilen diğer bir sonuç ise; düşük kesme hızında ve ilerlemedeartan kanal sayısı yanak aşınmasının artmasına neden olmaktadır. Fakat artan ilerlemeve talaş derinliğinde tek veya iki kanallı numuneler kullanıldığında kesici takım dahahızlı aşınmaktadır. Artan ilerleme değeri hem sürekli kesme de hem de sürekli olmayankesme de yüzey kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Taramalı elektronmikroskobu ve EDX analizleri KGDD malzemesinin sürekli ve sürekli olmayan kesmeşartlarında abrasyon, adhezyon ve oksidasyon aşınma mekanizmalarının baskınolduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca adhezyon aşınma mekanizması nedeniyle süreklikesme şartlarında talaş yığılması (BUE) gözlemlenmiştir.2007, 72 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTOOL LIFE ANALYSIS IN INTERRUPTED CUTTING CONDITIONSFOR DUCTILE IRON MATERIALSAfyon Kocatepe University,Institute for the Natural and Applied SciencesIn this study machinability of a ductile iron which has a ferritic structure wasinvestigated in interrupted cutting conditions. For this purpose, cylindrical samples with1, 2 and 4 axial slots were prepared. In the study, cemented carbide cutting tool wasused. Two different cutting speed, feed rate and depth of cut were chosen as cuttingparameters.According to results, the number of slot seriously affects the tool wear. The increasingof the number of slot results in the decreasing of chip dimension. Especially, thisdecreasing was observed in the higher cutting speed and feed rate. Another resultobserved during the tool wear experiments is that the increasing of the number of slotresults in the increasing of flank wear at the lower feed rate and depth of cut. However,the cutting tool wears out rapidly at higher feed rate or depth of cut when one or twoslotted workpiece are used. Increasing feed rate results in deterioration of surfaceroughness for both continuous cutting and interrupted cutting. Scanning electronmicroscope and EDX analysis of the worn tools showed that abrasive, adhesion andoxidation wear mechanisms are predominant in the machining of continuous andinterrupted cutting of ductile iron. Besides, BUE was observed at continuous cuttingconditions due to adhesion wear mechanism.2007, 72 page