Işıkla ısıtma sistemleri ile diğer ısıtma sistemlerin karşılaştırılması
Comparison of light heating systems to other heating systems
- Tez No: 199914
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: İnfrared, Işıkla ısıtma sistemi, Konvansiyonel ısıtma, Güç, Güçfaktörü, Nem, Enerji, Alternatif Akım, Harmonik, Infrared, light heating system, conventional heating, power, powerfactor, humidity, energy, alternating current, harmonic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Işıkla ısıtma sistemi, bir başka şekliyle infrared ısıtma sistemidir. Son yıllarda yaygınolarak kullanılmaya başlanan İnfrared sistem günümüzde konvansiyonel sistemlerinyerini almaya başlamıştır.Işıkla ısıtma sistemlerinin diğer ısıtma sitmleriyle karşılaştırılması amaçlayan bu tezçalışması için live test station dediğimiz PLC kontrollü ve üzerlerinde termokupul venem ölçer bulunan bir pano yapıldı.Aynı ortam koşullarında yapılan testlerde ortamın nemi, sıcaklığı, ısınma zamanı,ortamdaki farklı bölgelerdeki sıcaklık dereceleri, güç faktörleri ve enerji sarfiyatlarıtest edildi. Konvansiyonel ve Işıkla ısıtma sistemleri aynı ortam koşullarında testedildi. Bu test sonuçlarından elde edilen veriler değerlendirilerek bir karşılaştırmayapıldı.Bu testlerde Hybrid Recorder 50 kanallı sıcaklık kayıt edici, termometre, güç faktörölçer ve live test station kullanıldı.Ayrıca bu tez çalışmasında Infrared ısıtma sistemlerinin kullanım ve uygulamalanları belirtilerek diğer ısıtma sistemleri ile karşılaştırma yapıldı.Sonuç olarak; istediğimiz yeri istediğimiz kadar ısıtabilme imkanı sağlayan ışıklaısıtma sistemi enerjiyi %80 daha tasarruflu kullanmaktadır. Bu özellikleri sayesindebize tavanı yüksek ısıtılması güç ve havalandırılması yerlerle yarı açık ve açıkalanları verimli ısıtma imkanı sağlar. Işıkla ısıtma sistemleri; temiz ve hijyenik birortam sağlarken, insan sağlığını etkilemenden konforlu bir ısınma ve ısıtma sağlar.
Özet (Çeviri)
A light heating system, in other words, is an infrared heating system. Infraredsystem, which has been used very frequently in recent years, has started replacingconventional systems.We created a panel, called live test station, which is PLC-controlled and on whichthere exists a thermocouple and hygrometer for our thesis which aims at comparinglight heating systems with other heating systems.Through the experiments done under identical environment circumstances, thehumidity, temperature, heating duration, temperatures in various sections of theenvironment, power factors and energy consumption of the environment have beentested. The Conventional and Light heating systems have been tested under the sameenvironment circumstances. Evaluating the data obtained from the tests, a verydetailed comparison has been done.Temperature recorder with 50 channels, Hybrid Recorder, thermometer, power factormeter and live test station have been used in the tests.Besides, the use and application areas of infrared heating systems have been assessedand compared with those of other heating systems.In conclusion, light heating system, which enables us to heat a particular area in aparticular degree, uses the energy with 80% savings rate. Thus, such systems give usthe opportunity to heat open and half-open areas or places with high ceiling and air-conditioning more effectively. While light heated systems ensure us clean andhygienic environment, it also provides quality heating and warming without affectinghuman health.