Safranbolu evlerinde kullanılan kerpiç malzemenin yüksek fırın cürufu ile iyileştirilmesi
A Research on improvement of adobe material used in safranbolu houses by using blast furnace slag
  1. Tez No: 199913
  2. Yazar: AYLİN GÜRFİDAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMALETTİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Safranbolu Evleri, Yüksek Fırın Cürufu, Toprak, Kerpiç, Alker, Safranbolu Houses, Blast Furnace Slag, Soil, Adobe, Alker
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yapı malzemesi olarak kerpiç, basit ifadesiyle çamurun, insan tarafından kullanılmatarihi, kendi mevcudiyeti kadar eskidir. Mağaralardan kurtulan ilk insan, varlığınıkorumak için kendine bir barınak yapma ihtiyacını hissettiği zaman, taş, toprak, su veağaç gibi en tabi malzemeleri bulmuş ve onları kullanmıştır.Kerpiç hammaddesi kolay bulunabilen, geri dönüşümlü, ekonomik, üretilirkençevreye zarar vermeyen, ısı konforu sağlayan bir malzemedir. Bu çalışmanın çıkışnoktası Safranbolu evlerinde kullanılan kerpiç malzemenin günümüze kadar gelmişolmasıdır. Bu çalışmanın amacı da Safranbolu evlerinde kullanılan kerpicinözelliklerini iyileştirerek restorasyon amacıyla ve uygulamaya yönelik çalışmalardakullanılabilmesini sağlamaktır.Çalışma dokuz ana başlık altında incelenmiştir. Giriş bölümünde, Safranbolu'nuntarihi kısaca anlatılmıştır. İkinci bölümde Safranbolu evlerinin mimari yapılarıüçüncü bölümde ise yapılış yöntemlerinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümdeSafranbolu evlerinde kullanılan kerpiç malzemenin avantajları ve dezavantajlarıanlatılmıştır. Beşinci bölümde ise kerpiç niteliklerinin iyileştirilmesi ile ilgiliyapılmış olan çalışmalardan bahsedilmiştir. Altıncı ve yedinci bölümlerde ise kerpiçyapılarda çeşitli etkenlerle oluşan hasarlar ve bu hasarların onarılması yöntemlerinedeğinilmiştir. 8. bölümde ise kerpiç malzemeye, belli oranlarda yüksek fırın cürufuekleyerek üretilen kompozit numunelere basınç ve su emme deneyleri yapıldıktansonra en uygun karışım oranı tespit edilmiştir. Bölüm 9 `da ise deney sonuçlarıincelenerek, yorumlanmış ve uygun karışımın ne olması gerektiği verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The history of adobe, which is used as a structure material by the human being is asold as its own existence. The premitive human who first left the cave found and usedthe natural materials such as stone, soil, water and wood when s/he needed to build ashelter in order to keep his/her existence.Adobe is a material which have easily-found raw material, is recyled, economical,harmless to the enviroment while being produced and provides heat isolation. Thisresearch is based on the fact that adobe materials used in Safranbolu houses havekept their existence up tiill now.The research has been done under eight main titles, the history of Safranbolu is givenshortly in the introduction part. In the second part the architectural structures of theSafranbolu houses and in the third part their construction methods are mentioned. Inthe fourth part the advantages and disadvantages of the Safranbolu houses wereexplained and in the fifth part the works that made by the improvement of the adobequality was explained. Next sixth and seventh parts damages that happened by thedifferent occasiones and their repairment tecniques were investigated. At the end,pressure and water absorbing experiments were done that composed by the usingblast furnace slag to the adobe. After that the most suitable mixture rate were found.In nine part the result of the test is examined and interpreted more over propermixture and question of what the proper mixture would be is examined.