Değişik ön bitkilerden sonra farklı azot dozları uygulanan silajlık mısırın verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some quality properties and yield of silage maize on application of varied nitrogen fertilization after different pre-plants management
  1. Tez No: 199934
  2. Yazar: IŞIL DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAHATTİN İPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Silajlık mısır, kalite özellikleri, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, hamprotein oranı ve verimi, ADF oranı, Silage maize, quality properties, herbage yield, dry matter yield, crude proteinratio and yield, ADF ratio
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma; 2003-2004 yılı vejetasyon döneminde GOP Üniversitesi Ziraat FakültesiTarla Bitkileri Bölümü deneme alanında buğday ve macar fiği+ arpa karışımından sonra farklıazot dozları verilerek yetiştirilmiş silajlık mısırda bazı kalite özelliklerinin belirlenmesiamacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında split-plot deneme deseninde dörttekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada ön bitki uygulaması (Macar fiği+ arpa vebuğday) ana parsellere ve 6 farklı azot dozu (0, 4, 8, 12, 16 ve 20 kg N/ da) alt parsellereyerleştirilmiştir. Araştırmada ön bitki uygulamalarının mısırda sap oranı, koçan oranı, hasatindeksi, kuru madde verimi, kuru madde oranı, ham protein oranı ve ADF oranına etkisiönemli, diğer incelenen özelliklere etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Azot dozlarının bitkiboyu, sap oranı, koçan oranı, hasat indeksi, kuru madde verimi, kuru madde oranı, hamprotein oranı, ham protein verimi, ham kül oranına etkisi önemli bulunmuştur. Azot dozununartmasıyla koçan oranı, hasat indeksi, kuru madde oranı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi,ham protein oranı ve ham protein veriminde önemli artışlar ortaya çıkmıştır. En yüksek yeşilot verimi (6607.6 kg/ da) ve kuru madde verimi (1719.3 kg/ da) 16 kg N/da, en düşük yeşil otverimi(3511.6 kg/da) ve kuru madde verimi (725.5 kg/da) 0 kg N/da dozu uygulamasındanelde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in 2003-2004 vegetation period in the experimental area ofDepartment of Field Crops Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University to determinesome quality characteristics of silage maize grown under different nitrogen practices afterharvesting wheat and Hungarian vetch+barley mixture. The experimental design was arandomized comlete block in a split-plot arrangement with four replications. In theresearch, main plots consisted of pre-plant ( Hungarian vetch+barley and wheat) and sub-plots consisted of nitrogen treatments (0, 4, 8, 12, 16 and 20 kg/da). The effect of pre plantapplication on stalk ratio, ear ratio, harvest index, dry matter yield, dry matter ratio, crudeprotein ratio and ADF ratio in maize were significant but its effect on other investigatedcharacteristics were not significant. Effects on nitrogen dosage on plant height, stalk ratio,ear ratio, harvest index, dry matter yield, dry matter ratio, crudes protein ratio, crudeprotein content, crude ash were significant. As parallel to increase in nitrogen dosage,important increases were happened in ear ratio, harvest index, dry matter ratio, herbageyield, dry matter yield crude protein ratio and crude protein yield. The highest herbageyield (6607,6 kg/ da) and dry matter yield (1719,3 kg/ da) were obtained from 16 kg/ danitrogen treatment while the lowest herbage yield (3511,6 kg/ da) and dry matter yield(725.5 kg/ da) were obtained from 0 kg/da nitrogen treatment.