Siyano köprülü polimerik komplekslerin sentezi, spektroskopik, termik ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi
Synthesis, determination of spectroscopic, thermal and structural properties of cyano bridged polymeric complexes
- Tez No: 199935
- Danışmanlar: Y.DOÇ. AHMET KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Heteronükleer koordinasyon polimerleri, siyano köprülü kompleksler, N-(2-hidroksietil)-etilendiamin kompleksleri, Pt kompleksleri, tek kristal yapılar, termikanaliz, Heteronuclear coordination polymer, cyano-bridged complexes, N-(2-hydroxyethil)-ethylendiamine complexes, Pt complexes, single crystal structures, thermal analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, siyano köprülü polimerik kompleksler, [Ni(hydeten)2Pt(CN)4] (Ni-Pt),[Cu(hydeten)2Pt(CN)4] (Cu-Pt), [Zn(hydeten)2Pt(CN)4] (Zn-Pt) ve [Cd(hydeten)2Pt(CN)4](Cd-Pt) sentezlendi. Yapı ve özellikleri, elementel analiz, IR spektroskopisi, termik ve X-ışını tek kristal analizleri ile belirlendi. Elementel analiz sonuçları ile bütün komplekslerdeM/L [M: Ni(II), Cu(II), Zn(II), Cd(II); L: N-(2-hidroksietil)-etilendiamin (hydeten)]oranının 1/2 olduğu belirlendi. Sentezlenen dört heteronükleer kompleks için[M(hydeten)2Pt(CN)4] genel yapısı önerildi. Komplekslerin IR spektrumlarından, siyano vehydeten ligantlarına ait karakteristik piklerdeki değişimler göz önünde bulundurularakyapısal özellikleri hakkında genel bilgi edinildi. Siyano grubuna ait ν(Câ¡N) gerilmepikinin ikiye yarılması bu anyonik ligantın köprü görevi yaptığını ortaya çıkarmıştır.Komplekslerin termik davranışları TG, DTG ve DTA (DSC) yöntemleri kullanılarakincelendi. Analiz sonuçları ile dört komplekste de yapıdan önce nötral hydeten ligantlarınındaha sonra anyonik siyano ligantlarının uzaklaştığı görüldü. Termik bozunmanın sonürünleri olarak metaller ele geçti. Uygun tek kristalleri elde edilen Cu-Pt, Zn-Pt ve Cd-Ptkomplekslerinin kristal yapıları X-ışını kırınımı yöntemi ile belirlendi. -M(hydeten)2-NC-Pt(CN)2-M(hydeten)2- genel yapısında siyano köprülü polimerik zincirlerden oluştuğubelirlenen bu komplekslerde hydeten ligandının iki N uçları ile merkezi atoma koordineolduğu ortaya çıktı. Ayrıca köprü siyano gruplarının pozisyonlarına bağlı olarak Cu-Pt veCd-Pt komplekslerinin 2,2-TT tipi, Zn-Pt kompleksinin ise 2,2-CT tipi zincir yapısınasahip oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, cyano bridged complexes [Ni(hydeten)2Pt(CN)4] (Ni-Pt),[Cu(hydeten)2Pt(CN)4] (Cu-Pt), [Zn(hydeten)2Pt(CN)4] (Zn-Pt) and [Cd(hydeten)2Pt(CN)4](Cd-Pt) were synthesized. Structure and properties of these complexes were determined byelemental analysis, IR spectrophotometer, thermal and X-Ray single crystal analysis. Itwas determined from elemental analysis?s results that M/L ratio (M: Ni(II), Cu(II), Zn(II),Cd(II); L: N-(2-hidroksietil)-etilendiamin) is 1/2 in all complexes. [M(hydeten)2Pt(CN)4]general formula was proposed for synthesized four heteronuclear complexes. Generalinformation was acquired about structural properties of these complexes from IRspectrums by considering changes at characteristic cyano and hydeten peaks. It wasunderstood that cyano group acts as bridge because ν(Câ¡N) strech vibration of cyanogroups split into two peaks. Thermal behaviors of complexes were studied using TG, DTGand DTA (DSC) methods. It was seen from analysis?s results that at first neutral hydetenligands and then anionic cyano ligands leave from structure at four complexes. Metalswere obtained as last product of thermal decomposition. Crystal structures of Cu-Pt, Zn-Pt,and Cd-Pt complexes whose proper single crystals obtained were determined by X-Raydiffraction method.. It was determined that hydeten ligands were coordinate to central atomwith two N end in these complexes whose structure compose of cyano bridged polymericchains in -M(hydeten)2-NC-Pt(CN)2-M(hydeten)2- general structure. It was alsoestablished that Cu-Pt and Cd-Pt complexes have 2,2-TT chain structure while Zn-Ptcomplex has 2,2-CT chain structure according to position of bridged cyano groups.