Land use optimization for improved transportation system performance, case study : ankara
İyileştirilmiş ulaştırma sistemi performansı için arazi kullanımı optimizasyonu: ankara örneği
  1. Tez No: 199944
  2. Yazar: BERNA ALAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Civil Engineering, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentiçi ulaşım, arazi kullanımı, otomobil bağımlılığı, toplutaşım, Ankara.v, Urban transportation, land use, automobile dependency, transit, Ankara.iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu tez kentsel arazi kullanımının, ulaştırma sistemi performansı üzerindeki etkilerini;nüfus yoğunluğu, heterojen yada tek yönlü arazi kullanımı, konut-iş dengesi, sokakdesenleri, toplu taşıma uygunluk gibi çeşitli arazi kullanımı faktörleri açısındanincelemektedir. İncelenen çalışmalar, kentsel arazi kullanımının; kişi başınaortalama yolculuk mesafeleri, servis seviyesi, hava kalitesi ve enerji tüketimi gibiulaştırma sistemi performans faktörleri üzerine önemli etkileri olduğunu ortayakoymuştur. Bu sonuçlara dayanarak, son yıllarda artan özel otomobile bağımlıkentsel gelişmeler ve beraberinde getirdiği sorunların altında yatan temelnedenlerden birinin, arazi kullanımı ve ulaşım sistemi arasındaki koordinasyoneksikliği olduğu sonucuna varılmıştır.Elde edilen çıkarımlar ışığında; Ankara kentinde arazi kullanımının ulaşım sistemiüzerine etkileri değerlendirilmiştir. Ulaşım planlama kararları, uygulamadakiaksaklıklar ve beraberinde getirdiği sorunlar, arazi kullanımı ve ulaşım etkileşmiaçısından tartışılmıştır. Ankara'nın ulaşım sorunlarının aşılabilmesini sağlayabilecekolası arazi kullanım düzenlemeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effects of urban land use on transportation systemperformance in terms of various land use factors such as density, mixed or singleland use, jobs-housing balance, street patterns, transit accessibility. Reviewedstudies show that urban land use has considerable effects on transportation systemperformance measures which are average travel distances per person, level ofservice, air quality, gasoline consumption etc. Based on the obtained results, it isconcluded that one of the basic reasons behind increasing auto dependency andoutcoming problems in recent years is lack of coordination between land use andtransportation system.The obtained results are used to analyze land use impacts on transportation systemof Ankara. Urban transportation planning decisions, deficiencies in implementationand resulted problems are discussed in terms of land use and transportationinteraction. Possible land use regulations which can contribute to relievetransportation problems of Ankara are proposed.