Determination of computational domain boundaries for viscous flow around two dimensional bodies
2 boyutlu cisimler etrafındaki vizkoz akım için hesaplama alanı sınırlarının bulunması
  1. Tez No: 199945
  2. Yazar: MUSTAFA MAZHAR BASA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Potansiyel akım, Yapısal olmayan ağlar, Sonlu Hacim Yöntemi, viskoz akım sınırı, Unstructured Grid, Potential Flow, Finite Volume Method, ViscousBoundary
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Batık cisimler etrafındaki akımın sınırları, fiziksel sınırlar olmadığından, uzakmesafelere kadar uzatılabilir. Fakat, sayısal çözümler söz konusu olduğunda,hesaplama alanının kenarlarına uygun sınır koşulları uygulanarak, akım alanınınmakul bir noktada sınırlanması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında, detaylı vizkozçözümlerinde kullanılacak bir hesaplama alanı oluşturulması amacıyla, bu alanınsınırlarının ve sınır koşullarının belirlenmesi için, potansiyel akımın çok daha genişbir uzaysal alanda çözümünden elde edilen akım çizgileri kullanılır. Yatay düzlemdeyüksek bina grupları gibi birden fazla, farklı şekil ve konumlardaki batık cisimlerdenoluşan akım alanları için yapısız üçgen ağ sistemi oluşturan bir yazılımuyarlanmıştır. Akım çizgisi fonksiyonu için Laplace denkleminin çözümünde sonluhacim yöntemi kullanılır. Viskoz akım sınırlarının tespit edilebilmesi için, birdeformasyon modülü tanımlanır. Bilgisayar programı viskoz çözümler için,hesaplama sınırlarını ve sınır koşullarını belirleyen ve hesaplama ağını oluşturan birön işlemci olarak çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Borders of flow field around immersed bodies can be extended to long distancessince there are no physical boundaries. In computational practice however, the flowdomain must be restricted to a reasonable size by imposing appropriate boundaryconditions at the edges of the computational space. In this thesis work, streamlinesobtained from potential flow solution in a relatively large spatial domain are utilizedto specify the boundaries and boundary conditions for a more restrictedcomputational domain to be used for detailed viscous flow computations. A gridgeneration code is adopted for generation of unstructured triangular grid systems fordomains involving multiple immersed bodies of any shape at arbitrary orientationssuch as a group of tall buildings in horizontal plane. Finite volume method is used inthe solution of Laplace equation for the stream function. A deformation modulus isintroduced as a probe parameter to aid locating the viscous flow boundaries. Thecomputer code acts as a preprocessor for viscous flow computations, specifying thecomputational boundaries, the boundary conditions and generating the computationalgrid.