Asmada (Vitis vinifera l.) ura neden olan Agrobacterium vitis'in tanılanması ve mücadele olanaklarının araştırılması
Identification of grape crown gall disease caused by Agrobacterium vitis and research on possible control of the disease
- Tez No: 199947
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bağ, LPS, Agrobacterium vitis, PGPRI, Grape, LPS, crown gall, Agrobacterium vitis, PGPRII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Adıyaman veKahramanmaraş illerinde bulunan bağ alanları incelenmiş ve hastalıklı bitkilerdenörnek alınmıştır. Mersin, Gaziantep, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerindehastalıklı asma bitkilerindeki urlu dokulardan toplam 47 adet ur oluşturan patojenbakteri izole edilmiştir. Klasik bakteriyolojik tanılama teknikleri, PCR, yağ asitanalizi ve patojenite testlerine göre izole edilen tüm izolatlar Agrobacterium vitisolarak tanılanmıştır. Patojenite testlerinde, tüm izolatlar bağda ur oluştururken, 7izolat domateste (Lycopersicum esculentum Mill. cv. Heinz 2274) ve 8 izolat kalonşe(Bryophyllum daigremontianum (Raym.-Hamet & E.P. Perrier) Berger) bitkilerindeur oluşturmamıştır.Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerindebulunan bağ alanlarından asma bitkisi büyümesini teşvik eden rizobakterileri (PGPR)izole etmek için 39 toprak örneği alınmıştır. Toprak örneklerinden 464 adet bakteriizole edilmiştir. Katı NBRIP besi yeri kullanılarak bu bakteri izolatlarından 63'ününfosforu çözdüğü belirlenmiştir. Nicel olarak izolatların fosforu çözme miktarıbelirlenmiş ve en yüksek fosfor çözen 10 izolat seçilerek saksı çalışmalarındakullanılmıştır. Saksı çalışması ile Ga7/3-6 (%45), Ga10/2-5 (%97), Os1/3-1 (%80),OsD1/3-1 (%98) ve HaD6/3-1 (%75) izolatlarının asmada ur ağırlığını önemlidüzeyde azalttığı belirlenmiştir. A. vitis izolatından elde edilmiş lipopolisakkarid(LPS)'lerin asma çubuklarına 10 g/l konsantrasyonda infiltre edildiğinde urbüyüklüğünü %91,5 oranında azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study vineyards in Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep,Adıyaman and Kahramanmaraş provinces were surveyed and infected plant samplesby crown gall agent were collected. Infected plants were recorded in vineyards ofMersin, Gaziantep, Hatay, Adıyaman and Kahramanmaraş provinces. Forty-seventumorigenic bacterial isolates were isolated from galls of infected plants. All isolateswere identified as Agrobacterium vitis by classical bacteriological techniques, PCR,fatty acid analysis and pathogenicity tests on grape, tomato and kalanchoe plants. Allisolates caused crown gall on grape shoots. No gall formation observed on tomato(Lycopersicum esculentum Mill. cv. Heinz 2274) and kalanchoe (Bryophyllumdaigremontianum (Raym.-Hamet & E.P. Perrier) Berger) plants by seven and eightisolates, respectively.Totally 464 Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) were isolatedfrom 39 soil samples collected from vineyards of Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay,Gaziantep and Kahramanmaraş. Sixty-three candidates PGPR isolates solubilizedphosphorus on solid NBRIP medium. Ten candidate PGPR isolates which havesolubilized phosphorus with the highest ratio were used in pot experiments. PGPRisolates, Ga7/3-6 (%45), Ga10/2-5 (%97), Os1/3-1 (%80), OsD1/3-1 (%98) veHaD6/3-1 (%75), significantly reduced galls weight on grape plants in potexperiments. When lipopolysaccharide (LPS) extracted from A. vitis applied tocutting grapevine, gal size was reduced by 91.5% rate.