Eğirdir (Isparta) koşullarında organik çilek yetiştiriciliğinin uygulanabilirliği üzerine bir araştırma
An investigation on the application of organic strawberry production in egirdir (Isparta) conditions
  1. Tez No: 199948
  2. Yazar: ADEM ATASAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL FETİYE TÜREMİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik yetiştiricilik, Konvansiyonel yetiştiricilik, Çilek, Eğirdir (Isparta).I, Organic production, Conventional production, Strawberry, Eğirdir (Isparta)II
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışma, Camarosa çilek çeşidinde Eğirdir Bahçe Kültürleri AraştırmaEnstitüsünde 2004-2006 yılları arasında yapılmış ve bu çeşitte organik vekonvansiyonel tarım sistemleri karşılaştırılmıştır. Denemede konvansiyonelyetiştiricilik ile organik yetiştiricilikteki bazı besin uygulamalarının verim, kalite vebitkisel özellikleri incelenmiştir. Yapraklarda ve meyvelerde makro ve mikroelement analizleri yapılarak uygulamaların besin elementi alımına etkisibelirlenmiştir. Ayrıca ekonomik analiz yapılarak konvansiyonel yetiştiricilik ileorganik yatiştiricilikteki uygulamalar arasında elde edilen karlılıklarkarşılaştırılmıştır. Dikim frigo fide ile temmuz ayının üçüncü haftasında yapılmışolup sulamada damla sulama yöntemi kullanılmıştır.Çalışma sonucunda uygulamalar bakımından bitki başına verim ve meyveağırlığı arasında istatistiksel açıdan farklılık önemli bulunurken pH, titre edilebilirasitlik, suda çözünebilir kuru madde miktarı, tat-aroma, sertlik, renklenme, askorbikasit (C vitamini) ve ellajik asit bakımından önemli bulunmamıştır. Kümülatif verim;konvansiyonel yetiştiricilikte 810,36 g/bitki, organik yetiştiricilikteki uygulamalarda526,32-776,34 g/bitki olarak tesbit edilirken, iki yılın ortalamasında meyve ağırlığı;konvansiyonel yetiştiricilikte 13,20 g, organik yetiştiricilikteki uygulamalarda 12,40-13,16 g olmuştur. Yapılan bu çalışma ile Eğirdir (Isparta) koşullarında organik çilekyetiştiriciliği için sırasıyla Çiftlik gübresi + Yeşil gübreleme + Klinoptilolit + Denizyosunu (ÇG+YG+Kln+DY), Çiftlik gübresi + Klinoptilolit + Deniz yosunu(ÇG+Kln+DY) ve Çiftlik gübresi + Yeşil gübreleme + Deniz yosunu (ÇG+YG+DY)uygulamalarının üreticilere önerilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed with the Camarosa strawberry cultivar at theEgirdir Horticultural Research Institute between 2004 and 2006. The yield, thequality and the plant properties of strawberry in conventional production system andvarious applications of nutrition in organic production systems were investigated andcompared during the study. Macro and micro analysis were made at the leaves andfruits of strawberry and performed to investigate the nutrition absorption effects ofstrawberry. Moreover, economical analysis were performed to compare the cost-benefit of conventional and organic production of strawberry. The plants were grownas frigo seedlings planted in the third week of July and dripping method was used forwatering the plants.The results of experiments were tested statistically to determine thesignificant factors. It was concluded that significant effects were found for bothmethods on the yield and weight of fruit. However, there were no significant effectson the pH, titratable acidity, total soluble solids, flavor-aroma, firmness,chrominance, ascorbic acid (vitamin C) and ellagic acid. The cumulative yield forconventional and organic production were obtained as 810,36 g/plant and 526,32-776,34 g/plant respectively. The average weight of fruit for two consecutive yearswith conventional and organic production methods were 13,20 g and 12,40-13,16 grespectively. From the results of this research, it could be suggested to the producersto make the following applications in this order: Farm manure + Green Manure +Clinoptilolite + Seaweed (CG+YG+Kln+DY), Farm manure + Clinoptilolite +Seaweed (CG+Kln+DY), Farm manure + Green manure + Seaweed (CG+YG+DY)in Egirdir (Isparta) conditions.