Asidik ve bazik pomzadan üretilen yapı malzemelerinin mühendislik özelliklerinin belirlenmesi
Investigation of engineering properties of building materials made with acidic and alcaline pumice
- Tez No: 199950
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGÜL YAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Pomza, Hafif beton, Isı iletimi, Ses yalıtımı, Bimsblok, Pumice, Light concrete, Thermal conductivity, Sound insulation, BimsblocII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Özet: Son zamanlarda pomza, endüstriyel hammadde olarak bir çok avantaja sahipolmasından dolayı yapı ve inşaat sektöründe geniş kullanım alanı bulmuştur. Pomzanınavantajları olarak düşük birim hacim ağırlığı, yüksek ısı ve ses izolasyonu, kolay sıvatutması, deprem yük ve davranışları karşısındaki elastikiyet, ekonomik oluşu, kolayişlenebilirliği ve işçilikten tasarruf gibi özellikler sayılabilir. Bu çalışmada, asidik ve bazikkökenli pomzaların yapı sektöründe hafif beton ve bimsblok agregası olarak kullanılabilirliğideneysel çalışmalarla tespit edilmiştir. Çalışmaya asidik pomzaların temsili için Nevşehirbölgesinden, bazik pomzanın temsili için Toprakkale (Osmaniye) bölgesinden numunelerinalınması ile başlanmıştır. Nevşehir ve Toprakkale pomzasının jeolojik, fiziksel ve kimyasalözellikleri belirlendikten sonra yapı malzemesi olarak uygun karışım oranlarında betonlarüretilmiştir. Daha sonra betonların mühendislik özellikleri belirlenerek fiziksel ve mekaniközellikleri açısından Türk Standartlarına uygunluğu araştırılmıştır. Beton deneylerindensonra, uygun birim hacim ağırlığa sahip Nevşehir asidik pomzalarından bimsbloküretilmesine karar verilmiştir. Dört farklı tip ve boyutta üretilen bimsblokların fiziksel vemekanik özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca Çukurova Üniversitesi Maden MühendisliğiBölümünde oluşturulan ısı ve ses izolasyonu laboratuarında beton ve briket örneklerininyalıtım karakteristikleri incelenmiş ve endüstriyel alanda kullanılabilirliği araştırılmıştır.Yapılan deney sonuçlarından Nevşehir ve Toprakkale yöresi pomzalardan üretilen beton vebriketlerin yapı sektöründe gerek depremsellik açısından gerekse ısı ve ses izolasyonunusağlaması açısından oldukça uygun bir malzeme olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: In recent years, pumice having a number of advantages according to industrialrow materials widespreadly increases usability in construction and building sector. Theseadvantages of pumice are having low unit volume weight, high thermal and sound insulation,easily taken plaster and workability, elastic materials due to earthquake forces andbehaviour, economic and saving workings. The usability of acidic and alkaline pumice aslightweight aggregate in building sector were determined by laboratory works in this study.The samples of acidic and alkaline pumice were obtained from Nevşehir and Toprakkale(Osmaniye) area respectively. The geological, physical and chemical properties of Nevşehirand Toprakkale pumice as aggregate material were determined and various dimension andtype concrete as building material in convenient mixing ratio were produced. Theengineering features of concrete were found and appropriateness of concrete characteristicsto Turkish standards were investigated. After concrete testing, it was decided to produce ofbimsbloc which have suitable unit volume weight from Nevşehir acidic pumice. Physical andmechanical properties of bimsbloc which are four different type and dimension weredetermined. Furthermore, thermal and sound insulation properties of concrete and bimsblocin the thermal and sound insulation laboratories in the Department of Mining Engineering atÇukurova University were studied and usability in industrial sector was investigated.Bimsblocs and concrete which are produced from Nevşehir and Toprakkale pumice due tolaboratory test results in building sector are quite economic construction materials in termsof earthquake, and thermal and sound insulation.