Mısır üretiminde etkinlik analizi: Şanlıurfa ili örneği
Efficiency analysis of corn production: case of Şanlıurfa province
- Tez No: 199949
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YURDAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Teknik, tahsis ve ekonomik etkinlik, Veri Zarflama Analizi, Stokastik Etkinlik Sınırı, Technical, Allocative and Economic Efficiency, Data EnvelopmentAnalysis, Stochastic Frontier Analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, parametrik olmayan yöntemlerden ?Veri Zarflama Analizi, VZA?ve parametrik yöntemlerden ?Stokastik Etkinlik Sınırı, SES? kullanılarak, Şanlıurfailinde ikinci ürün mısır tarımı yapan işletmelerin teknik, tahsis ve ekonomik etkinlikseviyeleri belirlenmiştir. Ayrıca, iki farklı metot ile saptanan etkinlik değerlerikarşılaştırılarak, üretime etkisi olduğu düşünülen bazı sosyo ekonomik faktörlerinönemlilik dereceleri tobit analizi yardımı ile saptanmıştır. Çalışmada, teknik, tahsis veekonomik etkinlikler, VZA ile % 81, % 87 ve % 77, SES ile % 84, % 78 ve % 64 olarakbulunmuştur. ki metot ile elde edilen etkinlik değerlerinin benzerlikleri ve farklılıklarısıra korelasyonu analizi ile incelenmiş ve sonuçların örtüştüğü ortaya konulmuştur.Ayrıca hem VZA hem de SES metodu ile saptanan ölçeğe getirilerde genel bir tutarlılıkgözlemlenmiştir. Uygulanan metotlar ile saptanan değerler, incelenen işletmelerdeetkinsizlik olduğunu göstermiştir. Sosyo-ekonomik faktörlerden sulama sayısının vesulama aralığının, işletmelerin etkinlikleri üzerinde istatistiksel olarak önemli bir etkisiolduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, technical, allocative and economic efficiency measures are derivedfor a sample of corn producers in Şanlıurfa using the parametric Stochastic FrontierAnalysis (SFA) technique and nonparametric Data Envelopment Analysis (DEA).Efficiency measures obtained from the two frontier approaches are compared and socioeconomic factors affecting productive efficiencies are also analyzed using tobitregression analysis. The mean technical, allocative and economic efficiencies are 84 %,78 % and 64 %, respectively, for the parametric approach and 81 %, 87 % and 77 % forDEA. Rank correlation analysis revealed that the efficiency rankings of the sampleproducers based on the two approaches are highly correlated. Also, it was found thatthere is a consistency in returns to scales with two methods used in this study. Thus theresults from both approaches reveal considerable inefficiencies in corn production inŞanlıurfa. Analysis of the role of various socio-economic factors on productiveefficiency shows that number of irrigation and watering frequency has significant effectson efficiency levels.