Faz dönüşümlerinin nematik sıvı kristallerin elektro-optik özelliklerine etkisi
Influence of phase transitions on the electro-optic properties of nematic liquid crystals
  1. Tez No: 199952
  2. Yazar: MEHRİBAN EMEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜLEYMAN YILMAZ, PROF.DR. EMİRULLAH MEHMETOV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nematik sıvı kristaller, optik geçirgenlik, elektrooptik efekt, faz geçişleri.I
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada nematik sıvı kristallerde (NSK) optik geçirgenlik; sabit elektrikalanda (DC) elektrooptik efekt; 50 Hz frekanstaki elektrik alanda (AC) elektrooptikefekt incelenmiştir. Çalışmalar NSK'lerin faz geçişlerini içine alan sıcaklıkaralığında yapılmıştır.Öncelikle polarizasyon mikroskobunda sıvı kristal malzemelerin fazdönüşümlerinin gerçekleştiği sıcaklık aralığında görüntüler elde edilmiş, fazdönüşümlerinin gerçekleştiği domain yapılarının oluşumu ve yok edilmesigörüntülenmiştir. Optik yöntemlerle faz dönüşümü gerçekleşen sıcaklık bölgesindesıvı kristal malzemelerin optik özellikleri (optik geçirgenlik) incelenmiştir. Bubölgelerde optik geçirgenliğin önce azaldığı ve sıvı kristallerin nematik fazdanizotropik faza geçtikten sonra saydam hale geldiği görülmüştür. Aynı zamanda sıvıkristallerde elektrooptik efekt incelenmiştir. Sıvı kristallere elektrik alan (DC/AC)uygulandığı zaman, nematik fazdan izotropik faza geçişin farklı sıcaklık aralığındagerçekleştiği ve bu sıcaklık aralığında sıvı kristallerin farklı özellikler sergilediğigözlenmiştir.Nematik fazdan izotropik faza geçiş başladığı zaman uygulanan elektrik alanınbüyüklüğüne göre sistemin optik geçirgenliğinin önce arttığı sonra ise sıcaklığınartışı ile optik geçirgenliğin sıfıra kadar azaldığı görülmüştür. İzotropik faza tamgeçtikten sonra sistem yeniden saydam hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The objectives of this thesis are, first, to study correlation between thestructure and phase transition of some nematic liquid crystals by using optical andelectrooptical methods, and second to analyze phase transition between nematic andisotropic phases.First of all we studied in detail optical anisotropic properties of three nematicliquid crystals: 4?-(Octyloxy)-4-biphenylcarbonitrile, 4?-(Pentyloxy)-4-biphenylcarbonitrile, 4?-isothiocyanatophenyl-4-pentylbicyclo[2.2.2]octane-1-carboxylate by using polarizing microscope. We determined the domain structures innematic phase of 4?-(Octyloxy)-4-biphenylcarbonitrile, 4?-(Pentyloxy)-4-biphenylcarbonitrile, 4?-isothiocyanatophenyl-4-pentylbicyclo[2.2.2]octane-1-carboxylate liquid crystals and influence of temperature (T) to domain structure.Then we determined the optical transmission for 4?-isothiocyanatophenyl-4-pentylbicyclo[2.2.2]octane-1-carboxylate liquid crystal with and without electricfield (AC & DC) and observed anomalies of the optical transmission in the region ofnematic-isotropic phase transition.KeyWords: Nematic liquid crystals, optical transmission, electrooptic effect, phasetransitionsII