Karar destek sistemi ile Seyhan baraj haznesi katı madde birikiminin incelenmesi
The study on sediment accumulation of Seyhan reservoir by decision support systems
- Tez No: 199953
- Danışmanlar: PROF.DR. RECEP YURTAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Seyhan Barajı, Karar Destek Sistemi, Aşağı Seyhan Havzası, Sediment Birikim HaritasıI, Geographic information system, Seyhan Dam, Decision support system, Lower Seyhan Basin, Sediment accumulation mapsII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Araştırma, Seyhan ve Çatalan Barajları ile bölgedeki başlıca akarsular olanSeyhan, Zamantı ve Göksu nehirleri ile Çakıt Çayı, Eğlence Deresi, Üçürge Çayı,Körkün Çayı, ayrıca bu baraj göllerine ve nehir kollarına karışan diğer yan kollarıkapsayan alanda gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, araştırma alanı için 1/25 000 ölçektesu kaynakları verilerini içeren coğrafi bilgi sistemi tasarımı karar destek sistemi aracıolarak elde edilmiştir. Çalışma alanında yer alan akarsu gözlem istasyonları, kargözlem istasyonları ve su kalitesi gözlem istasyonları bulundukları koordinatlardasisteme dahil edilmiştir. Çalışma sonunda hazırlanan veritabanı kullanılarak çeşitliuzunluk, alan, coğrafi koordinat, profil oluşturma sorgulamaları yapmak mümkünolmaktadır. Seyhan Baraj Gölüne ait 1966, 1971, 1976, 1980, 1986, 1991 yıllarıhidrografik haritaları sayısallaştırılarak, ayrıca otomatik veri toplama sistemi ile eldeedilmiş Seyhan Barajı 2005 yılı sayısal haritası kullanılarak bu yıllara ait SeyhanBarajı sayısal arazi modeli (DEM) oluşturulmuş, elde edilen üç boyutlu modellerkarşılaştırılarak, bahsedilen yıllar arasında rezervuarda meydana gelen sedimentbirikimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area covers Seyhan and Çatalan Dams, Seyhan, Zamantı, GöksuRivers, Çakıt, Eğlence, Üçürge, Körkün Streams and tributaries of these main waterresources. A geographic information system design as a decision support system toolis studied which includes water resources database at a scale of 1/25000. Stream,snow and water quality gauging stations are also included in the system. With thehelp of the developed decision support system, length and enclosed areameasurements and path profiling are possible. Bathymetric maps of Seyhan Dambelonging to the years 1966, 1971, 1976, 1980, 1986 and 1991 are digitized.Digitized map of year 2005 and digitized maps of these years are used to createDigital Elevation Model (DEM) of Seyhan Dam. 3D views of models are used toinvestigate sediment accumulation of the reservoir.