Tekirdağ ili sınırları içerisinde inşa edilen sulama suyu göletlerinin havza karakteristiklerinin belirlenmesi
Determination of watershed characteristics of small earth dams constructed in Tekirdağ province
- Tez No: 199965
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET İSTANBULLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hidroloji, havza karakteristikleri, gölet, sulama, Tekirdağ, Hydrology, watershed characteristics, small earth dam, irrigation, Tekirdag
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
iÖzetYüksek Lisans TeziTekirdağ li Sınırları çerisinde nşa EdilenSulama Suyu GöletlerininHavza Karakteristiklerinin BelirlenmesiAydın ÖZERTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim DalıDanışmanDoç. Dr. Ahmet STANBULLUOĞLU2006, 118 SayfaJüri : Doç. Dr. Ahmet STANBULLUOĞLU (Danışman)Doç. Dr. Aydın AD LOĞLUDoç. Dr. Fatih KONUKCUiiGöletler, ülkemizde Devlet Su şleri Genel Müdürlüğü (DS ) ve Köy HizmetleriGenel Müdürlüğü (KHGM) tarafından inşa edilmektedir. Bu kurumlardan DS halengölet yapım çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak Köy Hizmetleri 2005 yılındakapatıldıktan sonra, gölet yapım çalışmaları devredildiği kurumlar olan l Özel darelerive Büyükşehir Belediyeleri ( stanbul ve Kocaeli) tarafından yapılmaktadır. Buçalışmada, Tekirdağ ili kırsalında inşa edilen sulama suyu göletlerine ait havzalarınkarakteristiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu karakteristiklerin birbirleri ilekarşılaştırılmalarıyla elde edilen ortak özelliklerden yola çıkarak, bölgede bundan sonrainşa edilebilecek sulama suyu göletlerinin havza morfolojik, hidrolojik ve projekarakteristikleri hakkında ön bilgi edinmesi sağlanmıştır. Tekirdağ ili sınırları içerisindeinşa edilen 31 adet sulama suyu göletinin havza karakteristikleri belirlenmiş ve bubilgiler, farklı başlıklar halinde sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmanın sonunda,bölgede inşa edilebilecek yeni sulama suyu göletinin bir prototipi tanımlanmış veönemli havza ve proje karakteristikleri hakkında ön bilgi elde edebileceğimiz bir kaynakoluşturulmuştur. Bu kaynak ile bundan sonra inşa edilecek her gölet ve onun havzakarakteristiklerinin ilavesiyle, bölgedeki gölet tesislerinin düzenli bir icmalininoluşturulması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
iiiAbstractMaster of Science ThesisDetermination of Watershed Characteristicsof Small Earth Dams Constructedin Tekirdag ProvinceAydın ÖZERTrakya UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Farm Structures and IrrigationSupervisorAssociate Prof. Dr. Ahmet STANBULLUOĞLU2006, 118 PagesExaminer: Assoc. Prof. Dr. Ahmet STANBULLUOĞLU (Supervisor)Assoc. Prof. Dr. Aydın AD LOĞLUAssoc. Prof. Dr. Fatih KONUKCUivIn Turkey, small earth dams are constructed by General Directorate of StateHydraulic Works and General Directorate of Rural Services. Nowadays, only GeneralDirectorate of State Hydraulic Works builds small earth dams. But, since GeneralDirectorate of Rural Services was demolished in 2005, small earth dam constructionresponsibility has been assigned to metropolitan municipalities (Istanbul and Kocaeli)and special provincial administrations. In this study, our aim was to determine thewatershed characteristics of small earth dams for irrigation purposes, built in rural areaof Tekirdag province. Having considered the common properties obtained by comparingthe characteristics of these watersheds each other, background knowledge about themorphologic, hydrologic and project characteristics of the watersheds was provided inorder to be used in the construction of small earth dams to be built in the region in thefuture for irrigation purposes. Watershed characteristics of thirty one small earth damsfor irrigation built in the Tekirdag province, was determined and classified. At the endof this classification process, a prototype of a future small earth dam for irrigation wasdefined and important project and watershed parameters were given to establish a reportwhich could be profitable to have priori information on this subject. Adding watershedcharacteristics of future small earth dams for irrigation, to be built after this study to thisreport, compiled information about the small earth dams for irrigation in this area willbe provided.