Türkiye'de tarımın finansmanında Ziraat Bankası'nın rolü
The role of Ziraat Bank that in Turkey financing agriculture
  1. Tez No: 199964
  2. Yazar: SEVCİHAN ARICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKKI İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ziraat Bankası, tarımsal krediler, finansman, kooperatifçilik, Agricultural Bank, agricultural credits, finance, cooperation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETYÜKSEK LÄ SANS TEZÄ TÜRKÄ YEDE TARIMIN FÄ NANSMANINDAZÄ RAAT BANKASININ ROLÜSEVCÄ HAN ARICITrakya Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıDanışman:Prof.Dr.Ä .Hakkı Ä NAN2007,57 SayfaJüri:Prof.Dr.Ä .Hakkı Ä NANDoç.Dr.Fadul ÖNEMLÄ Yrd.Doç.Dr.Okan GAYTANCIOĞLUTarımsal üretim doğal koşullara bağlı olduğu için risk ve belirsizlikler fazladır. Ayrıcatarım kesiminde yaşayanların gelir düzeyleri diğer sektörlere göre düşüktür. Bu nedenleçiftçiler elde ettikleri gelirin önemli bir bölümünü beslenme ve barınma vb. ihtiyaçlarınıkarşılamak amacıyla kullandıkları için işletme sermayesi için gelirden ayırdıkları pay yetersizkalmaktadır.Üretici gelirleri yeterli düzeyde olmadığı için yatırım ve işletme sermayesi ihtiyacınıkredi veren kuruluşlardan karşılamak zorunda kalmaktadır. Bu kuruluşlar, TC. Ziraat Bankası,Tarım Kredi Kooperatifi, Trakyabirlik, Köy-Koop vb. çeşitli kooperatifler ve özelbankalardır.Üreticiler kredi temin ederken çeşitli bürokratik işlemlerle karşılaşmakta ve krediihtiyacını zamanında ve yeter düzeyde karşılayamamaktadır. Buna ek olarak yüksek faizoranları da üreticilerin finansman konusunda şikayetçi oldukları en önemli konuların başındagelmektedir.Üretici gelirlerini etkileyen faktörlerin başında girdi fiyatlarının sürekli artarken ürünfiyatlarının aynı düzeyde artmaması ve bazı dönemlerde düşmesi gelmektedir. Bu nedenleüretici gelirleri sürekli azalış eğilimi göstermektedir. Ayrıca yüksek faizli olarak aldığı çeşitliişletme ve yatırım kredilerin üreticilerin karşılaştığı ekonomik problemlerin daha da artmasınaneden olmaktadır.Üreticilerin karşılaştığı finansman sorunlarının çözümü için bir üretici kooperatifibankası kurulmalı ve çiftçilerin kredi ihtiyacı bu konuda uzmanlaşmış Tarım Ekonomistleritarafından değerlendirilmelidir. Ayrıca tapu kadastro çalışmaları ülke genelinde tamamlanarakipotek usulü kredi verilmeli ve müteselsil kefalet uygulaması kaldırılmalıdır
Özet (Çeviri)
SUMMARYMASTER THESİSSEVCİHAN ARICITrakya ÜniversityGraduate Schhol of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural EconomicsAdviser:Prof.Dr.İ.Hakkı İNAN2007, 57 PagesJury:Prof.Dr.İ.Hakkı İNANDoç.Dr.Fadul ÖNEMLİYrd.Doç.Dr.Okan GAYTANCIOĞLURisks and uncertainities are rather high because agricultural production activitiesdepend on natural conditions. Besides income levels of rural people are lower compared toother sectors. Therefore farmers use more of their farm incomes in order to cover their foodand housing expenses and consequently the remaining income becomes insufficient foroperating capital.The farmers have to obtain their needs for investment and working capital by means ofloans supplied from credit organizations. These organizations are Turkish Agricultural Bank,Agricultural Credit Cooperatives, Thrace Agricultural Oilseeds Cooperatives Union, VillageDevelopment Cooperatives and private banks.Producers confront with bureacratic procedures and they are not able to provide theircredit requirements in time and at adequate amounts. In addition, high interest rate is the firstof the important issues that farmers complain with reference to finance.The first of the factors affecting producers? incomes negatively is that product pricesusually do not increase parallel with the prices of input or even decrease while input pricesincrease continually. For this reason incomes of producer tend to decline continuously.Moreover operating and investment credits with high interest rates lead to increases in theeconomic problems confronted by the producers.The Cooperative Bank should be established for the solution of finance problems ofproducers and credit needs of farmers should be met by Agricultural Economists specializedon farm credits. Besides credits by mortgage should be given following the completion ofcadastral surveys for deeds and credit applications on chaining guaranty should be left.