Plastik esaslı malzemelerin ısıl şekil verme özelliklerinin incelenmesi
Determining the stamp forming properties of plastic based materials
- Tez No: 199971
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERTUĞRUL SELÇUK ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plastik malzeme, plastik esaslı kompozit, ısıl şekillendirme, takviye elemanı, Plastic material, plastic matrix composite, heat formability, reinforcingmaterial
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
PLASTİK ESASLI MALZEMELERİNISIL ŞEKİL VERME ÖZELLİKLERİNİNİNCELENMESİMak. Müh. Olcay EKŞİYÜKSEK LİSANS TEZİÖZETPlastikler günlük hayatımızda önemli bir yer tutmaktadırlar. Zaman içerisindeplastik malzeme bileşimleri alanında sağlanan gelişmelerle birlikte, plastik malzemelertakviye edilerek daha üstün özelliklere sahip olmaları sağlanmıştır. Bu gelişmelerplastik kompozit malzemelerin en az saf haldeki selefleri kadar kullanılmasınısağlamıştır.Ergime sıcaklıklarının diğer malzeme gruplarına göre düşük olması plastikmalzemelere işlenebilirlik kolaylığı sağlamaktadır. Birçok üretim yöntemiyle plastiklerve plastik esaslı malzemeler üretilebilir. Fakat en çok kullanılan yöntemler, ısı ve basınçyardımıyla yeni malzeme üretimini sağlayan yöntemlerdir. Bu yöntemler içerisinde ?ısıile şekillendirme yöntemi? geniş bir uygulama alanına sahiptir. Otomotiv, elektrik,elektronik, sağlık ve özellikle ambalaj sektöründe çok sık kullanılan bir üretimmetodudur.Bu çalışmada plastik matrisli kompozitlerin ısıl şekillendirilebilirliğiaraştırılmıştır. Malzeme olarak takviyesiz PP, PVC levhalar kullanılmış çeşitli sıcaklıkve basınçlarda şekillendirilmiş ve bu levhalardan alınan numuneler yardımıyla bumalzemelerin çekme ve sürünme davranışları araştırılmıştır. Aynı işlemler farklıtakviyeli plastik levhalar içinde uygulanmış ve takviye elemanının, ısı ile şekillendirmeüzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE STAMP FORMINGPROPERTIES OF PLASTIC BASEDMATERIALSMechanical Engineer Olcay EKŞİMaster of Science ThesisABSTRACTPlastics constitute a wide range of our daily life. With the improvements aboutthe plastic material compounds in the latest time, it is provided that plastic materialshave advanced properties by reinforcing plastics with other materials. Thesedevelopments provide the plastic matrix composites to have a usage as much asunreinforced plastic materials.Plastics have lower melting temperatures according to other material groups.That provides plastics to have a good formability. Plastics and plastic matrix compositescan be manufactured with a lot of producing techniques. But the most used processesare the techniques that provide to manufacture new plastic products with heat andpressure. In these techniques thermoforming have a big usage area. Thermoforming is amanufacturing process which is used in automotive, electric, electronic and especially inpackaging industry.In this study, formability of plastic matrix composites by heating has beeninvestigated. As a material PP and PVC unreinforced sheets were used. These materialswere formed in different temperature and pressure conditions. Some specimens were cutand taken from these sheets by machining. Tensile and creep characteristics of thesematerials were also investigated.