Türkiye'de sporun gelişimi ve değişen kullanıcı gereksinmelerini karşılayıcı yönde modern stadyum yapılarının temel planlama özellikleri
Development sport of Turkey and planning principal of the modern stadium construction in paralel with divers user demands
  1. Tez No: 199987
  2. Yazar: DOĞAN DURGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞADUMAN SAZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Spor, Architecture, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Tarihi, Stadyum, Modern Stadyum Yapıları, OyunAlanı Elemanları, FİFA Yönetmelik Değerleri, Stadyum Yapıları Planlama İlkeleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
iÖZET?Değişen Kullanıcı Gereksinmelerini Karşılayıcı Yönde Modern StadyumYapılarının Planlama İlkeleri? başlığı altında hazırlanan tez dokuz bölümdenoluşmaktadır.Birinci bölümde, konu ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmış ve konununaraştırma nedeni açıklanmıştır.İkinci bölümde, stadyum yapılarının oluşmasında anahtar kelime olan sporsözcüğü ile ilgili tanım ve kavramlar, sporun tarihsel gelişimi, spor türleri ve sporunsosyal etkileri ayrıntılı olarak anlatılmıştır.Üçüncü bölümde, Türkiye'de sporun tarihi, gelişim süreci ve sorunlarıincelenmiştir.Dördüncü bölümde, stadyum yapılarının ilk ortaya çıkışından günümüze kadargöstermiş olduğu değişim süreci incelenmiş, stadyum yapılarının konumlandırılması,oluşum kriterleri, mimari özellikleri, tasarımı ve yapımını etkileyen faktörlerincelenmiştir.Beşinci bölümde, modern stadyum yapıları için gerek uluslararası düzeyde vegerekse Türkiye Futbol Federasyonunca öngörülmüş olan yönetmelik değerleri elealınmış, bu kapsamda Türkiye'de ve dünyada stadyum yapılarının tasarımında veyapımında uyulması gereken kurallar incelenmiştir.Altıncı bölümde, dünyadaki modern stadyum yapılarının önemli örneklerikapsamlı bir şekilde incelenmiştir.Yedinci bölümde, Türkiye'de bulunan modern stadyum yapıları kapsamlı birşekilde incelenmiştir.Sekizinci bölümde, Modern stadyum yapılarının değişen kullanıcıgereksinmelerini karşılayıcı yönde planlama özellikleri 5 ana başlık altında - Esneklik,Seyirci oturma yerleri, Çatı örtüsü- konstrüksiyon, Trafik- otopark çözümleri, StadyumYapılarını Topluma Kazandırma Yöntemleri ve Yatırım Aracı Olarak Kullanımı -incelenmiştir.Son bölümde, sonuç ve değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTUnder the title of ?Planning Principal of the Modern Stadium Construction inParalel with Divers User Demands? the thesis is hereby presented in 9 chaptermentioned as below:In Chapter 1 Regarding to subject there is a general treatment anddetermination of the problematic.In Chapter 2 The Key Word ?Sport? which forms a sound basis for stadiumconstructions is given within its own definition and basic concepts, historicaldevelopment of Sport , Spor Types et Social Effects..In Chapter 3 The history of Sport , Development Process and Issues arearguing outIn Chapter 4, The process of development of the Stadium Constructions isanalysed as of the origin to our contemporary. Moreover the positining of the Stadiums ,their composition mesures, architectural particularities and the factors effeting on theconstruction are stated.In Chapter 5 Stating the regulation values anticipated for Modern StadiumConstruction whether in international domain and by Turskih Football Federation, theregulation and principals to be respected during design and construction in Turkey andin the world are announcedIn Chapter 6 The most reputable modern stadiums of the world are treated.In Chapter 7 The Modern Stadium Constructions in Turkey, are abstracted indetailsIn Chapter 8 Modern Stadium Constructions are evaluated under 5 main title,according to the planning particularities satisfaying the divers demands: - Flexibility,Supporters sitting places, Roof covers-construction, Trafic & Parking Facilities,Socialisation Methods of Stadium Complexe and Their Utilisation as FinancialInstrumentsIn concluding section result and evaluation are stated.Key Words : Sport, History of Sport, Stadium, Modern Stadium Contruction, Field ofPlay Equipments, , Assets of FIFA Regulations, Planning Principals os StadiumConstruction ,