Yeni Trimethoprim komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis of new complexes of Trimethoprim and determination of their structure
  1. Tez No: 199988
  2. Yazar: SERCAN SEMİZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NESRİN BEYNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trimethoprim, pirimidin, demir-ilaç kompleksleri, supramolekülerkimya, non-kovalent girişimler, Trimethoprim, pyrimidine, iron-drug complexes, supramolecularchemistry, non-covalent interactions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
IVYüksek Lisans TeziTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıÖZETBu çalışmada, ilaç etken maddesi trimethoprim potansiyel azot donor atomlarasahip olması nedeniyle ligant olarak kullanılmıştır. Bu ligantın Cu2+, Zn2+, Fe2+ ve Fe3+tuzlarıyla kompleksleri elde edilmiş, Cu2+ve Zn2+ için metal:ligant oranı 1:2, Fe2+ veFe3+ için bu oran 1:4 olarak gerçekleşmiştir. Elde edilen komplekslerin yapılarıelemental analiz, IR, 1H NMR, 13C NMR, MS, elektronik spektrum ve molar iletkenlikölçümleriyle açıklanmıştır.Trimethoprim aynı zamanda çeşitli karboksilik asitlerle de koordinasyonagirmektedir. Bu komplekslerde N-H…O hidrojen bağları trimethoprimin pirimidinikgrubuyla karboksilik asitlerin karbonil grupları arasında meydana gelmektedir.Ayrıca trimethoprimin Schiff baz kompleksleri de sentezlenmeye çalışılmıştır.Bu reaksiyonda trimethoprimin bazı aldehit ve ketonlarla çeşitli geçiş metal iyonlarıvarlığında reaksiyona sokulmuş fakat yalnızca trimethoprimin metal kompleksleri eldeedilmiştir. Bu komplekslerin yapıları IR, 1H NMR, 13C NMR, MS, elemental analiz vemolar iletkenlik değerleri ile tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VMaster ThesisTrakya UniversityGraduate Scholl of Natural and Applied ScienceDepartment of ChemistrySUMMARYIn this study, the drug agent, trimethoprim, which has got potantial nitrogendonor atoms was used as a ligand. Complexes of this ligand with Cu2+, Zn2+, Fe2+ andFe3+ salts were prepared. With this ligand complexes were synthesized using Cu2+andZn2+ salts with a metal:ligand ratio of 1:2 and Fe2+ and Fe3+ salts with a metal:ligandratio of 1:4. Their structures were elucidated on the basis of elemental analyses, IR, 1HNMR, 13C NMR, MS, electronic spectra and molar conductivity.Trimethoprim displayed also complexing ağabeylity with various carboxylicacids. In the complexes N-H…O hydrogen bonds were established between thepyrimidinic group of trimethoprim and the carbonyl group of some carboxylic acids.In addition, we tried to synthesize Schiff base complexes of trimethoprim. In thisreaction, trimethoprim was reacted some aldehydes and ketones in the presence of sometransition metal ions. But, only metal complexes of trimethoprim were optained. Thesemetal complexes were characterized by IR, 1H NMR, 13C NMR, MS, electronicspectrum and molar conductivity.