Uzun süre karıştırmaya maruz uçucu kül ve silis dumanlı betonlarda süperakışkanlaştırıcı ile kıvam iyileştirilmesi
Retempering of prolonged mixed concrete mixtures incorporating fly ash and silica fume by using a superplasticizer
- Tez No: 199997
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞAKİR ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İşlenebilirlik, Çökme, Silis dumanı, Uçucu kül, Kıvam iyileştirme, Süper akışkanlaştırıcı, Workability, Slump loss, Fly ash, Silica fume, Retempering, Superplasticizers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETUZUN SÜRE KARIŞTIRMAYA MARUZ UÇUCU KÜL VE SİLİS DUMANLIBETONLARDA SÜPERAKIŞKANLAŞTIRICI İLE KIVAM İYİLEŞTİRMESİCANER ARSLANTÜRKAraştırmada C 25/30 sınıfı mineral katkısız, silis dumanı ve uçucu kül katkılı betonkarışımlarında karıştırma süresine bağlı olarak meydana gelen çökme kayıplarınınbelirlenmesi ve bu çökme kayıplarının süper akışkanlaştırıcı katkı maddesi kullanmaksuretiyle iyileştirmesi amaçlanmıştır.Homojenlik sağlamak için beton karışımları başlangıçta beşer dakika karıştırılmış vebu süre sonunda betoniyerden alınan karışım numuneleri üzerinde sırasıyla sıcaklık,çökme, hava içeriği, birim ağırlık deneyleri gerçekleştirilmiş ve 28 günlük basınçdayanımını belirlemek için küp numuneler hazırlanmıştır. Her bir karıştırma periyodusonunda betoniyerden alınan karışım numunesi üzerinde çökme değeri ölçülmüştür.Ölçülen çökme değerini başlangıç çökme değeri 200±10 mm ye çekmek için betonkarışımına bir miktar süper akışkanlaştırıcı katkı maddesi ilave edilerek beton kısa bir süredaha karıştırılmış ve bu betona ait çökme değeri, hava içeriği, birim ağırlık, ve sıcaklıkölçümleri yapılmıştır. Ayrıca 28 günlük basınç dayanımını belirlemek için küp numunelerhazırlanmıştır.Herbir karıştırma süresi sonunda meydana gelen çökme kayıplarını iyileştirmek içinbeton bileşimine bağlı olarak katılması gereken süper akışkanlaştırıcı miktarı tespit edilmişve bu şekilde uçucu kül ve silis dumanı içeren betonların çökme kayıplarını iyileştirmedesüper akışkanlaştırıcının etkinliği belirlenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre uçucu kül ve silis dumanı içeren betonların karıştırmasüresine bağlı olarak çökme kayıplarının mineral katkı maddesi içermeyenlere kıyaslafarklılık gösterdiği ve buna bağlı olarak çökme kaybını iyileştirmek için kullanılan süperakışkanlaştırıcı miktarının da değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYRetempering of Prolonged Mixed Concrete Mixtures Incorporating Fly Ash andSilica Fume by using a SuperplasticizerCANER ARSLANTÜRKConcrete mixtures with strength levels closed to concrete grade C25/30 wereproduced. The concrete mixtures investigated were without mineral additive, with silicafume and with fly ash, respectively. The objective of this investigation was to measure andimprove the slump losses of concrete mixtures resulting from prolonged mixing by using asuperplasticizer chemical admixture.Each mixture was thoroughly mixed for five minutes to accomplish homogeneityand then slump, temperature, air content, and unit weight of the concrete mixture weremeasured, respectively. Cube specimens of 15 cm were prepared for 28-day compressivestrength measurement. At the end of each mixing period a certain amount of asuperplasticizer was used to restore the slump of concrete at the initial slump level of200±10 mm. Right after this operation the temperature, air content, and unit weight of theconcrete mixture were measured and then cube specimens were also prepared for 28-daycompressive strength measurements.The amount of superplasticizer used for restoring the slump of each concretemixture was determined and in this way the effectiveness of superplasticizer in restoringthe slump of concrete mixture in associated with fly ash and silica fume used wasunderlined.Based on the measurements obtained at the end of the investigation, it has beenobserved that, depending on the mixing time, the slump losses of concrete mixturesincorporating fly ash and silica fume were different from concrete mixtures withoutmineral additives and in relation with this the amount of superplasticizer used for restoringthe slump losses of concrete mixtures was also changed.