Trabzon ve Rize açıklarında hamsi (Engraulis encrasicolus, Linnaeus, 1758) ve istavrit (Trachurus mediterraneus, Steindachner, 1868) balıklarının yumurta ve larvalarının bolluğu
The abundance of the eggs and larvae of european anchovy(Engraulis encrasicolus, Linnaeus, 1758) and horse mackerel (Trachurus mediterraneus, steindachner, 1868) coast of Trabzon and Rize
- Tez No: 200004
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMALETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Yumurta, Larva, Bolluk, Hamsi (Engraulis encrasicolus), stavrit (Trachurus mediterraneus), Karadeniz, htiyoplankton, Fish Eggs, Larvae, Abundance, Anchovy (Engraulis encrasicolus), HorseMackerel (Trachurus mediterraneus), Black Sea, Ichthyoplankton
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, Nisan-Ekim 2006 tarihleri arasında Doğu Karadeniz'de Sürmene ve RizeKoylar'ında yer alan 5 istasyonda örneklemeler gerçekleştirilmiştir. Örneklemelerde hamsi(Engraulis encrasicolus) ve istavrit (Trachurus mediterraneus) balıklarının yumurta ve larvamiktarları belirlenmiştir. Vertikal çekimlerde Nansen tipi 70 cm çapında 100 µm gözaçıklığına sahip plankton kepçesi ve horizontal çekimlerde 50 cm çapında 500 µm gözaçıklığına sahip plankton kepçesi kullanılmıştır.Plankton çekimlerinde örneklenen hamsi ve istavrit balıklarının yumurtaları sırasıyla;vertikal çekimlerde 224.29 adet/m2, 3.47 adet/m2 iken horizontal çekimlerde 43.83 adet/10m3, 0.90adet/10 m3 olarak bulunmuştur. Horizontal çekimlerde hamsi ve istavrit balıklarınınlarvaları sırasıyla; 0.80 adet/10 m3, 0.10 adet/10 m3 olarak tespit edilmiştir. Vertikalçekimlerde ise sadece 15.03 adet/m2 hamsi balığı larvası tespit edilmiştir.Araştırma süresince toplam 15362 adet hamsi balığı, 147 adet istavrit balığı yumurtasıörneklenmiş ve mortalite sırasıyla; % 81.5, % 37.4 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, the egg and larva abundance of anchovy (Engraulis encrasicolus) and horsemackerel (Trachurus mediterraneus) were determined therefore sampling carried out at fivestations in Bays of Sürmene and Rize in the Eastern Black Sea, from April and October 2006.Nansen type plankton net with diameter of 70 cm and mesh size 100 µm was used for verticalhauls with standard plankton net of 50 cm diameter and 500 µm mesh size was employed inhorizontal hauls.Number eggs of anchovy (Engraulis encrasicolus) and horse mackerel (Trachurusmediterraneus) were found out in sampling were 224.29 eggs/m2 and 3.47 eggs/m2 invertically hauls and 43.83 eggs/10 m3 and 0.90 eggs/10 m3 in horizontal hauls. The larvalabundance of anchovy (Engraulis encrasicolus) and horse mackerel (Trachurusmediterraneus) were estimated as 0.80 larvae/10 m3 and 0.10 larvae/10 m3 in horizontal haulsrespectively. In vertically hauls, only anchovy 15.03 larvae/m2 were observedDuring the whose study period, total 15362 anchovy and 147 horse mackerel eggs weresampled and their mortality was estimated as % 81.5 and %37.4 respectively.