Dayanma duvarlarının oturmalarının kohezyonsuz zeminlerde SPT ve CPT sonuçlarından belirlenmesi
Determination of the settlements of the retaining walls on the cohesionless soils by standard penetration (SPT) and cone penetration tests (CPT) results
  1. Tez No: 200005
  2. Yazar: MELTEM ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAYRAM ALİ UZUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanma Duvarları, Oturma Denetimi, Kohezyonsuz Zemin, Standart Penetrasyon Deneyi, Koni Penetrasyon Deneyi, FortranBilgisayar Programı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Dayanma duvarları, zemini iki farklı düzeyde tutan ve yanal zemin basınçlarınınetkisinde olan rijit dayanma yapılarıdır. Dayanma duvarlarının işlevlerini güvenli birşekilde yerine getirebilmesi için projelendirme aşamasında bazı denetimler (tahkikler)yapılır. Bu denetimlerin en önemlilerinden biri, oturma denetimidir. Ancak, dayanmaduvarları sıklıkla oturma denetimi yapılmadan tasarlanmakta ve aşırı oturmalardan dolayıhasara uğrayabilmekte, hatta kırılmalar, göçmeler meydana gelebilmektedir. Bu nedenledayanma duvarı temel zeminindeki oturmalar hesaplanmalı ve izin verilebilir oturmadeğerleri ile karşılaştırılmalıdır.Bu çalışmada, genel olarak kohezyonsuz zeminlerde dayanma duvarlarınınoturmalarının Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) ve Koni Penetrasyon Deneyi (CPT)sonuçlarından belirlenmesi incelenmiştir. Oturmalar, zaman alıcı, yaklaşık değerler içerenelle hesaplamalar yerine, Fortran Dilinde geliştirilen bilgisayar programları ilehesaplanmaktadır.Bu çalışmanın 1. Kısımda, dayanma duvarları ile ilgili genel bilgiler (tanımları,sınıflandırılmaları, kullanıldıkları yerler, etkiyen yanal zemin basınçları ve projelendirmeaşamasında yapılması gereken denetimler), oturma durumu, üniform ve farklı oturmalarınnedenleri ve etkileri açıklanmıştır. 2. Kısımda, oturma tahmin yöntemleri, StandartPenetrasyon ve Koni Penetrasyon Deneyi sonuçları ile bir şerit temelin oturmasınınhesaplanmasına ait yaklaşımlar anlatılmıştır. 3. Kısımda, bazı tipik örnekler çözülmekte ve4. Kısımda da bazı sonuçlar sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The retaining walls which keep the soil at two different levels and are under the effect ofthe lateral earth pressures are rigid retaining structures. In order that the retaining wallsperform their functions safely, some checks are carried out. One of the most important controlis settlement control during design stage. Whereas, the retaining walls are commonlydesigned without performing settlement control and damaged because of excessive settlement,even fractures, collapses are occurred. Therefore, the settlements on the retaining wallfoundation should be calculated and compared with the permissible settlement values.In this study, it is generally reviewed to define the settlements of the retaining walls onthe cohesionless soils by Standard Penetration and Cone Penetration Test results. Thesettlements are calculated by developed computer programs in Fortran Language instead ofmanual calculations which are time consuming and may have some errors.In the first section of this study, general information on the retaining walls(definitions, classifications, uses, acting lateral earth pressures and controls required duringdesign stage) settlement condition, reasons for uniform and different settlements and theireffects are presented. In the second section, the settlement prediction methods, approachesrelated to the calculations for Standard Penetration and Cone Penetration Test results and stripfoundation settlements are explained. In the third section, some typical examples are studiedand in the fourth section, some results are listed.Key Words : Retaining Walls, Settlement Control, Cohesionless Soil, Standard PenetrationTest, Cone Penetration Test, Fortran Computer Programme