Dünya, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin toplam elektrik ve hidroelektrik enerji üretim projeksiyonu
Projections of total electyricity and hydropower energy productrion for the World, European Union, and Turkey
- Tez No: 200010
- Danışmanlar: PROF.DR. HIZIR ÖNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, İnşaat Mühendisliği, İstatistik, Energy, Civil Engineering, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Enerji Kaynakları, Hidroelektrik Enerji, Elektrik Enerjisi, ÜretimProjeksiyonu, Energy Resources, Hydroelectric Energy, Electricity, Projection of Generation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZETDÜNYA, AVRUPA BİRLİĞİ ve TÜRKİYE'NİN TOPLAM ELEKTRİK veHİDROELEKTRİK ENERJİ ÜRETİM PROJEKSİYONUADEM AKPINARTürkiye ve dünyada; nüfus artışı, sanayileşme, teknolojik, sosyal ve ekonomikgelişmeler sebebiyle enerji talebi hızla artmaktadır. Artan bu talebi karşılamada, supotansiyeline sahip olan ülkeler ve Türkiye, temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olanhidroelektrik enerji üretimine büyük önem vermekte ve potansiyellerinden maksimumölçüde yararlanmak istemektedirler.Bu çalışmada enerji kaynaklarının Dünya, Avrupa Birliği ve Türkiye'deki durumuincelenmiş; dünya ve Avrupa Birliği için 1980-2004 yılları arasındaki, Türkiye için ise1970-2004 yılları arasındaki veriler kullanılarak yapılan projeksiyon ile toplam elektrik vehidroelektrik enerji üretimlerinin gelecekteki değerleri tahmin edilmiştir.Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; dünya veTürkiye'de fosil ve yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelleri ve üretim-tüketimdurumları incelenmiştir. İkinci bölümde; dünya, Avrupa Birliği ve Türkiye için toplamelektrik ve hidroelektrik enerji üretim projeksiyonları gerçekleştirilmiştir. Üçüncübölümde; projeksiyonlardan elde edilen bulgular ve bu bulguların eğilimleri verilmiştir.Dördüncü bölümde; dünya, Avrupa Birliği ve Türkiye için hidroelektrik enerjiüretimlerinin toplam elektrik enerji üretimleri içerisindeki payları belirlenmiş vedeğerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin toplam elektrik vehidroelektrik enerji üretimlerinin dünya üretimlerindeki payları irdelenmiş ve Türkiye'ninhidroelektrik enerji potansiyelinin gelecekteki üretimini karşılama durumu incelenmiştir.Beşinci bölümde çalışmadan elde edilen sonuçlar verilmiştir. Altıncı bölümde öneriler,yedinci bölümde ise kaynaklar sunulmuştur.Çalışmada, Dünya, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin toplam elektrik ve hidroelektrikenerji üretimlerinin artacağı, ancak hidroelektrik enerji üretimlerinin toplam elektrik enerjiüretimleri içindeki paylarının azalacağı sonucuna varılmıştır. Bunun yanında, Türkiye'ninhidroelektrik enerji üretiminin toplam enerji içindeki payının, dünya ve Avrupa Birliği'negöre daha önemli olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYProjections of Total Electricity and Hydropower Energy Production forthe World, European Union and TurkeyADEM AKPINAREnergy demand has quickly increased in Turkey and World because of growing ofthe population, industrialization, technological, social and economical developments. Tomeet this increasing demand, Turkey and the other countries, which have water potential,give important into generation of hydroelectric energy, as a clean and renewable energysource.In this study, status of energy resources in the world, European Union, and Turkey isanalyzed; production of total electricity and hydroelectric energy are predicted by using thedata from 1970 to 2004 for Turkey and from 1980 to 2004 for world and European Union.The study comprises seven chapters. In the first chapter, potential and status ofproduction and consumption of fossil and renewable energy resources in the world andTurkey are analyzed. In the second chapter, projections of total electricity energy andhydroelectric energy generation for the world, European Union, and Turkey are carriedout. In the third chapter, the results obtained from projections and trends of these resultsare given. In the fourth chapter, the ratios of hydroelectric energy generation for the world,European Union, and Turkey within the total electricity energy generation is determined.In this chapter, probable meeting capacity of Turkey?s hydroelectric potential of its futuretotal demand is also studied. In the fifth chapter, conclusions of this study are given. In thesixth and seventh chapters, recommendations and literatures are presented.In this study, it is concluded that total electricity and hydroelectric energyproductions for the world, European Union, and Turkey will increase, but ratio ofhydroelectric energy production within total electricity energy generation will decrease. Itis also determined that, the ratio of hydroelectric production to total electric energy inTurkey will be larger than that of World and European Union.