Titrek kavak (Populus tremula L.) hacim ve bonitet endeks tablolarının düzenlenmesi
Construction of stem volume tables and site index tables for trembling aspen (Populus tremula L.)
  1. Tez No: 200009
  2. Yazar: ŞENOL BAYBURTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY MISIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hacim Denklemi, Titrek Kavak, Bonitet Endeks Tablosu, Polimorfik.Yöntem, Volume equation, Trembling Aspen, Site Index Table, Polymorphic Methods
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin ekonomik ağaç türlerinden biri olan Titrek Kavak ağaçtürünün (P. tremula L.) tek ve çift girişli gövde hacim tabloları ile bonitet endeks tablosu oluşturulmuştur. Hacim tablolarının geliştirilmesinde türün doğal yayılış alanı içerisindekieşityaşlı ve saf meşcerelerinden 46 örnek ağaç alınmış, bu örnek ağaçlar üzerinde gövdeanalizi yapılmıştır. Böylece ağaç sayısı 541'e çıkarılmıştır. 541 veriden 495'i hacimdenklemlerini geliştirmede kullanılmışken, geri kalan 46'sı hacim denklemlerininkontrolünde kullanılmıştır. Tek girişli hacim denkleminin belirtme katsayısı 0.98 oluptoplam hata yüzdesi % 1.99, ortalama mutlak hata yüzdesi % 13.25'dir. göğüs çapı dışındaağaç boyu ölçümüne de gerek duyan çift girişli hacim denkleminin belirtme katsayısı 0.99,toplam hata yüzdesi % 0.07 ve ortalama mutlak hata yüzdesi % 7.4'tür.Titrek Kavak ağaç türünün meşcerelerinin yetişme ortamı verim gücününbelirlenmesi amacıyla, polimorfik yöntem kullanılarak ?Bonitet Endeks Tablosu?oluşturulmuştur. Bu tablonun oluşturulabilmesi için her bonitet sınıfı için ayrı ayrı olmaküzere yaş-boy modelleri geliştirilmiştir. Standart yaş 30 yıl alınmış ve 3 bonitet sınıfıoluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Single entry and double entry stem volume tables are constructed for Populustremula L. that has easy wood is economically invaluable in Turkey.Data were collected from 46 sample trees and were made stem analysis, thus, anumber of data are increased 541 trees.Constructing single entry and double entry stem volume tables, a lot of equationswere examined according to six performance criteria. Comparison are made to determinewhich equation provides the best overall fit to a set of validation data for Populus tremulaL.. The results indicate that best model chosen from the equations can be used for Turkeyof 0.05 significant level.Both of single and double stem volume equation gave the minimum Total Error andMean Absolute Error (1.99 % and 0.07% TE; 13.25% and 7.4% MAE).To determine site quality of trembling aspen natural stands was used polymorphicmethods and was developed Site Index Table. Standard age was selected 30 years and eachsite classes were obtained age-height models.