F1 hıyar (Cucumis sativus L.) tohum üretiminde meyve saysı ile tohum miktarı ve kalitesi arasındaki ilişkiler
The relationship between fruit number and seed quality and quantity in F1 Cucumber seed production
- Tez No: 200060
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN PADEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hıyar, tohum verimi, tohum kalitesi, Cucumber, seed yield, seed quality
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETHIYAR (Cucumis sativus L.) F1 TOHUM ÜRET M NDE, MEYVE SAYISI ile TOHUMM KTARI ve KAL TES ARASINDAK L ŞK LEREsra CEBECBu araştırma, Antalya koşullarında hıyarda (Cucumis sativus L.) melezleme yöntemi ileyapılan tohum üretimlerinde bitki üzerinde bırakılan tohumluk meyve sayısı ile tohum kalitesive miktarı arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Bircan Fide Tohum A.Ş.' ye ait ticari hibrit bir hıyar çeşidi olan Yaren'in ana ve baba hatlarıkullanılarak yapılan çalışma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü ve hertekerrürde 5 bitki olacak şekilde kurulmuştur. Bitkiler üzerinde bırakılan meyve sayısının 1'den 13' e kadar değişiminin etkileri incelenmiştir.Araştırmada; tohumluk meyvelerin eni (cm), boyu (cm), ağırlığı (g), bitki başına tohumverimi (g/bitki), 1000 tane ağırlığı (g), çimlenme hızı ve gücü ile sürme hızı ve gücü gibiparametreler üzerinde durulmuştur. Buna göre en yüksek meyve çapı (3.65 cm), meyve boyu(31.33 cm) ve meyve ağırlığı (731.0 g) değerleri üzerinde 1 meyve bırakılan bitkiden eldeedilirken, en yüksek tohum verimi (79.08 g) 11 meyve bırakılan uygulamadan elde edilmiştir.Araştırma sonucunda bitki üzerinde tutturulan meyve sayısı arttıkça , meyvenin çapı, boyu veağırlığı gibi değerlerle, çimlenme hızı ve gücü ile sürme hızının azaldığı ve farklı sayıdakimeyve uygulamalarının sürme gücüne etkisinin önemsiz olduğu saptanmıştır. Yaren çeşidihibrit hıyar tohum üretiminde tohum kalitesini düşürmeyen en yüksek tohum verimi bitkiüzerinde 6-8 meyve bırakılmasıyla alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE RELATIONSHIP BETWEEN FRUIT NUMBER and SEED QUALITY andQUANTITY in F1 CUCUMBER SEED PRODUCTION.Esra CEBECThis study was conducted in Antalya ecological conditions for determinig `The RelationshipBetween Fruit Number and Seed Quality and Quantity in F1 Cucumber (Cucumis sativus L.)Seed Production?.Yaren is the hybrid cucumber cultivar and belongs to Bircan Seed Company. In this study wemade crossings and we have used Yaren?s parents? line. Greenhouse trials were designed incomplete randomized blocks with four replications and five plants in each replication.In this experiment the following plant characteristics were determined; fruit diameter (cm),fruit length (cm) fruit weight (g), seed yield of per plant (g/plant), 1000 seed weight (g).Furthermore we also observed germination rate and vigor and seedling growth rate andseedling vigor. The biggest fruit diameter (3.65 cm), the longest fruit length (31.33 cm) andthe heaviest fruit weight (731.0 g) were obtained, a group of plant with 1 fruit. However themost seed yield (79.08 g) was obtained, a group of plant with 11 fruits.In the result of this study, when the number of fruit on the plant was increase, fruit diameter(cm), fruit length (cm), fruit weight (g), germination rate and vigor and seedling growth ratevalues decreased. In yaren?s F1 seed production most suitable fruit numbers are 6 or 8 forhigh seed quantity and high seed quality