Batı Anadolu Rissoacea (Gastropoda, Prosobranchia) faunasının belirlenmesi
Determination of Rissoacea (Gastropoda, Prosobranchia) fauna in West Anatolia
- Tez No: 200068
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gastropoda, Rissoacea, Batı Anadolu, Türkiye, Gastropoda, Rissoacea, West Anatolia, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada, Batı Anadolu'da Isparta, Burdur, Antalya, Afyon, Eskişehir, Denizli,Aydın, Manisa, Bursa, zmit, stanbul, Yalova, Adapazarı, Zonguldak, Bolu, Muğlailleri ve çevresinde Rissoacea Süperfamilyası'nın türlerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Temmuz 2003-Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılan arazi velaboratuvar çalışmaları sonucunda Rissoacea Süperfamilyasına ait 3 familya, 12 cins,21 tür tespit edilmiştir; Hydrobiidae Troschel, 1857 familyası içerisindeki Bythinellacinsine ait 4 tür, Tefennia cinsine ait 1 tür, Pseudamnicola cinsine ait 2 tür, Hydrobiacinsine ait 1 tür, Andriohydrobia cinsine ait 1 tür, Phyrgorientalia cinsine ait 1 tür,Orientalinidae Radoman, 1978 familyası içerisindeki Graecoanatolica cinsine ait 4tür, Pseudorientalia cinsine ait 1 tür, Isparta cinsine ait 1 tür, Islamia cinsine ait 5tür, Pyrgulidae Brusina, 1881 familyası içerisindeki Falsipyrgula cinsine ait 2 türbelirlenmiştir. Bunlar arasında Anadoludamnicola n.gen. ve Isparta n.gen. yenicinsleri ve Bythinella baydarii n.sp., Bythinella karapınarensis n.sp., Bythinellawilkei n.sp., Anadoludamnicola gloerii n.sp., Androhydrobia boetersi n.sp., Ispartafelei n.sp., Islamia falknowskii n.sp., Islamia fethiyensis n.sp., Islamia incirliensisn.sp. türleri bilim dünyası için yeni tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determinetion of the species belong to superfamilyRissoacea found in the environment and Isparta, Burdur, Antalya, Afyon, Eskişehir,Denizli, Aydın, Manisa, Bursa, zmit, stanbul, Yalova, Adapazarı, Zonguldak, Bolu,Muğla provinces in West Anatolia. According to results of this survey and laboratorystudies conducted between July 2003 and August 2005, a total of 12 genera, 21species belong to three families have been determined: 4 species of Bythinella, 1species of Tefennia, 2 species of Pseudamnicola, 1 species of Hydrobia, 1 species ofAndriohydrobia, 1 species of Phyrgorientalia from family Hydrobiidae Troschel,1857; 4 species of Graecoanatolica, 1 species of Pseudorientalia, 1 species ofIsparta, 5 species of Islamia from family Orientalinidae Radoman, 1978; and 2species of Falsipyrgula from family Pyrgulidae Brusina, 1881.Of these Anadoludamnicola n.gen. and Isparta n.gen. as new genus, Bythinellan.sp., n.sp., n.sp.,baydarii Bythinella karapınarensis Bythinella wilkeiAnadoludamnicola gloerii n.sp., Androhydrobia boetersi n.sp., Isparta felei n.sp.,Islamia falknowskii n.sp., Islamia fethiyensis n.sp., Islamia incirliensis n.sp as newspecies were given new to science .