Elma ağaçlarının mineral beslenmesi üzerine anaç ve çeşit etkisinin incelenmesi
Investigation of rootstock and variety effect on mineral nutrition of apple trees
- Tez No: 200071
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Farklı genotip, bitki besin maddesi, anaç ve çeşit etkisi, Different genotype, plant mineral nutrient, rootstock and cultivareffects
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETELMA AĞAÇLARININ MİNERAL BESLENMESİ ÜZERİNE ANAÇ VEÇEŞİT ETKİSİNİN İNCELENMESİZeliha KÜÇÜKYUMUKBu araştırmada, aynı bitkinin farklı genotipleri arasındaki bitki besin maddesi alımıyönünden farkları incelemek ve bu farklılıklar üzerine anaç ve çeşit etkisini ortayakoymak amaçlanmıştır.Bu amaçla aynı koşullarda yetişen M9, M26, MM106 ve MM111 anaçları üzerineaşılanmış Lutz Golden, Skyline Supreme, Mondial Gala ve Granny Smith elmaçeşitlerinden alınan yaprak örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu ve Mnanalizleri yapılmıştır. Yapılan yaprak analiz sonuçlarına göre MM106 anacının diğeranaçlara göre besin maddesi içeriğinin genel olarak en yüksek, M9 anacının ise endüşük olduğu, çeşitler arasında Mondial Gala çeşidi en yüksek, Granny Smith çeşidiise en düşük düzeyde besin maddesi içerdiği saptanmıştır.Besin elementlerinin genelinden MM106 anacı üzerine aşılı Lutz Golden çeşidininen fazla, buna karşılık M9 anacı üzerine Granny Smith çeşidinin en az düzeydeyararlandığı belirlenmiştir.Çalışmada elde edilen verilerden genel olarak elma bitkisinin mineral elementdüzeyinin anaç ve çeşitlerden farklı şekillerde etkilendiği görülmüştür. Elde edilensonuçlar elma bitkisinin mineral beslenmesinde anaç ve çeşit özelliklerine dikkatedilmesi ve ona göre besleme programının hazırlanması gerektiğini ortayakoymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF ROOTSTOCK AND VARIETY EFFECT ONMINERAL NUTRITION OF APPLE TREESZeliha KÜÇÜKYUMUKThe aim of the present study is to investigate differences for nutrient uptake betweendifferent genotypes of apple and to partition existing effects to rootstocks and scionscultivars.Rootstock cultivars M9, M26, MM106, MM111 and scion cultivars Lutz Golden,Skyline Supreme, Mondial Gala and Granny Smith were used in this research. Scioncultivars were grafted on each of the rootstock cultivars to study scion-rootstockinteractions. Leaf samples were taken from the above cultivars and mineralcomposition of the leaves were determined (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn).According to general results, MM106 contained the highest and M9 had the lowestmineral content among rootstock cultivars tested. Similarly, Mondial Gala had thehighest and Granny Smith had the lowest mineral content among scion cultivarstested.Rootstock and scion cultivar interactions were also detected cultivar Lutz Golden hadthe highest general mineral composition when it was grafted on MM106 and cultivarGranny Smith had the lowest minearal composition when grafted on M9.In our research, it was concluded that mineral nutrient uptake and status wereaffected by different genotype. It is also necessary to consider rootstock scioninteractions when mineral nutrition of apple trees recommended.