Isparta yöresinde çıkarılan ve beton üretiminde agrega malzemesi olarak kullanılan malzemelerin özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the materials extracted from the soils of Isparta region and used for the production of concrete materials as aggregate
- Tez No: 200073
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH KADAYIFÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Normal Beton, Normal Agrega
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZETISPARTA YÖRESİNDE ÇIKARILAN VE BETON ÜRETİMİNDE AGREGA OLARAKKULLANILAN MALZEMELERİN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİBekir ÇOMAKBeton, bulunuşundan bu yana uzun zaman geçmiş olmasına rağmen hala güncelliğini koruyanve gittikçe gelişerek kullanım alanı yaygınlaşan bir yapı malzemesidir. Bunda en büyük etkenşekil verebilme kolaylığı, fiziksel ve kimyasal dış etkilere karşı dayanıklılığı, ekonomik oluşuve üretimindeki kolaylığıdır. Son yıllarda beton teknolojisindeki gelişmelerle birlikte basınçdayanımı 1000 kgf/cm2'nin üstüne çıkabilen, katkı maddeleri ile özellikleri istenen yöndedeğiştirilebilen, ön germe yöntemi ile büyük açıklıkların geçilmesini sağlayan, çeşitlitekniklerin uygulanmasıyla, ısı, ses ve suya karşı geçirimsiz betonlar üretilmiştir. Teknolojidekibu gelişmelere bağlı olarak betonun kullanım alanları gelişmiş ve kullanım amacına uygunnitelikte beton üretebilme sorununu da beraberinde getirmiştir.Beton; kum, agrega (çakıl), çimento ve su ile gerektiğinde kimyasal ve mineral katkımaddelerinin uygun oranlarda, homojen olarak karıştırılmasıyla elde edilen düşük teknoloji ileüretilebilen ekonomik bir yapı malzemesidir. Betonun yapısında ortalama % 70 oranındamineral yapılı küçük tanelerden oluşan agrega adı verilen malzemesi bulunmaktadır. Betonunbirçok önemli özelliği, geniş ölçüde beton üretiminde kullanılan agreganın karakteristiklerinebağlı bulunmaktadır.Beton üretiminde, beton bileşim hesapları yapılırken genellikle agregaların özellikleri göz ardıedilmektedir. Ne yazık ki Isparta ve çevresinde de benzer yanlış uygulamalara sık sıkrastlanmaktadır. Oysaki, bilindiği üzere istenilen sınıfta beton üretebilmek için kullanılanagreganın özelliği tüm beton bileşimlerini etkilemektedir. Bu nedenle, yöremizdeki agregalarınözelliklerinin farklı beton sınıflarındaki beton bileşimini etkileme biçimlerinin belirlenmesigerekmektedir.Bu tez çalışmasında, Isparta bölgesinde bulunan beş farklı agrega ocağından agrega numunelerialınarak bu numunelere ait agrega yeterlilik deneyleri yapılmış, agregaların fiziksel ve mekaniközellikleri tespit edilmiş, beş farklı agrega ocağının agregaları arasında mukayese yapılmıştır.Bu agrega ocaklarından getirilen agregalar ile laboratuar ortamında betonlar üretilmiştir. Betonüretilirken; su/çimento sabit (0.53) alınmış, elde edilen betonların basınç dayanım değerlerikarşılaştırılmıştır. Çalışmada yine su/çimento sabit tutulmuş, çimento miktarı artırılmak suretiile çimento miktarı değişiminin beton numuneler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ispartabölgesindeki pomza ile yapılan agrega deneylerinde, pomzanın hafif agrega sınıfına girdiği,birim hacim ağırlık, özgül ağırlık ve su emme değerlerinin diğer dört agrega ocağından alınannumune değerlerinden çok farklı çıktığı görülmüş ve bu agregayı hafif agrega ile karşılaştırmayapmanın uygun olacağı kanaatine varılmıştır.Yapılan agrega ve beton deney değer sonuçlarına göre beton üretimine en uygun değerlerinAtabey agregasına ait olduğu, yine deney sonuçlarına göre diğer agregaların beton üretimi içinuygunluğunun sırasıyla Gümüşgün agregası, Güneykent agregası ve Kılıç agregası olduğugörülmüştür. Pomza agregasını ise hafif agregalar ile mukayese etmenin daha doğru olacağıkanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINATION OF THE MATERIALS EXTRACTED FROM THE SOILSOF ISPARTA REGION AND USED FOR THE PRODUCTION OF CONCRETEMATERIALS AS AGGREGATEBEKİR ÇOMAKIn this thesis study, aggregate samples have been taken from five dissimilar aggregatemines which is located in Isparta region. Following this, aggregate sufficiencyexperiments have been done belonging to these samples, the physical and mechanicalfeatures have been determined and between the aggregates of these five aggregate minesa comparison has been done. With these aggregates brought from the mines, concreteshave been produced in the laboratory occasion. In the process of the concrete productionwater / concrete has stayed stable (0.53) and the concretes? pressure strength valueshave been compared. In the experiment water / concrete has been stabilized again andthe effect of the change in concrete?s amount on the concrete samples have beensearched. In aggregate experiments which has been done with pumice in Isparta region,it has been identified that pumice is a bit interior to aggregate class, unit mass gravity,specific gravitity and water absorption values are different from than the values of takenfrom the samples of other four aggregate mines and it has been decided that it will besuitable to compare this aggregate with lightweight aggregate.According to the aggregate productions and concrete experiment value results, it hasbeen distinguished that the most suitable values for concrete production belongs toAtabey aggregate. Besides, according to the experiment results it has been identifiedthat the suitability of concrete production of other aggregates by one by is Gümüşgünaggregate, Güneykent aggregate and Kılıç aggregate. And it has been decided that itwill be more accurate to compare pumice aggregate with lightweight aggregate.Keyword : Normal Concrete, Normal Aggregate