Kovada gölünde yaşayan istakozlarda (Astacus leptodactylus eschscholtz, 1823) ağır metal birikiminin incelenmesi
The investigation of heavy metals in crayfish (Astacus leptodactylus eschscholtz, 1823) inhabiting Kovada lake
- Tez No: 200079
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kovada Gölü, Tatlısu stakozu, Ağır Metal, Su Kirliliği, Kovada Lake, Crayfish, Heavy Metal, Water Pollution
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZETKovada Gölü'nde Yaşayan stakozlarda (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)Ağır Metal Birikiminin ncelenmesiYusuf TUNCAY05.04.2005-23.02.2006 tarihleri arasında yapılan bu çalışmada; Kovada Gölü'nün suyuve sedimenti ile göl'de yaşayan istakozların bazı dokularında ağır metal birikimininincelenmesi amaçlanmıştır.Çalışma süresince; 32 adet tatlısu istakozu Kovada Gölü'nün değişik bölgelerindenmevsimlik periyotlarla yakalanarak incelenmiştir. Örneklerin ağır metal analizi ICP-OES cihazı ile yapılmıştır.Kovada Gölü suyunun pH değeri 7.32-8.63 arasında ölçülmüştür. Kovada Gölü'nünsuyunda yapılan ağır metal analizleri sonucunda Cd, Cr, Cu ve Pb hiçbir mevsimdetespit edilememiştir. Al sadece Yaz-2005'de, Ni sadece lkbahar-2005'de belirlenirken,Fe her mevsimde tespit edilmiştir. Mn ve Zn ise farklı mevsimlerde belirlenmiştir. Sudaen fazla biriken metalin Fe olduğu tespit edilmiştir. Sedimentte yapılan ağır metalanalizinde Cr, Cu, Fe, Mn, Pb, Zn, Al ve Ni tüm mevsimlerde belirlenirken, Cd Yaz-2005 ve Sonbahar-2005'te analiz limitinin altında çıkmıştır. Sedimentte en fazla birikenmetalin Al olduğu görülmüştür. Tatlısu istakozunda yapılan ağır metal analizlerisonucunda doku ve organlarda Cu, Mn, Zn, Al, Ni, Cd, Pb, Cr ve Fe tespit edilmiştir.Doku ve organlarda en fazla biriken metalin Al olduğu belirlenmiştir. Metallerin,karaciğer ve karapaksta kas dokusuna göre daha fazla biriktiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Investigation of Heavy Metals in Crayfish (Astacus leptodactylus Eschscholtz,1823) Inhabiting Kovada LakeYusuf TUNCAYThis study which was carried out between 05.04.2005 and 23.02.2006 aimed toinvestigate accumulation of heavy metals in water and sediment of Kovada Lake and insome tissues of crayfish (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) inhabiting KovadaLake.During the study, totally 32 crayfish had been caught from different region of KovadaLake seasonal and investigated. The heavy metal analysis of samples were carried outby using ICP-OES.pH values were measured between 7.32-8.63 in Kovada Lake?s water. The results of theheavy metals analysis in Kovada Lake?s water Cd, Cr, Cu and Pb weren?t determined inany seasons. While Al and Ni were determined only in Summer-2005 and Spring-2005,Fe was determined in all seasons. Mn and Zn were determined in different seasons. Itwas determined that Fe was the highest metal in water. Analysis of the heavy metals insediment, while Cr, Cu, Fe, Mn, Pb, Zn, Al and Ni were determined in all seasons, Cdwas below detection limit in Summer-2005 and Autumn-2005. It was determined thatAl was the highest metal in sediment. The results of the analysis of heavy metals incrayfish Cu, Mn, Zn, Al, Ni, Cd, Pb, Cr and Fe were determined in tissues and organs. Itwas determined that Al was the highest metal in tissues and organs. The highest metalconcentrations were found in the liver and carapace than muscle.