Aksu yöresinde orman kadastrosu ve 2B uygulama sorunlarının teknik yönden araştırılması
The technical research the problems of the forest cadastration and 2B practices in Aksu region
  1. Tez No: 200082
  2. Yazar: SONER ASLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Geodesy and Photogrammetry, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Kadastrosu, 2 B Uygulamaları, Aksu Yöresi2007, 159 sayfa, Forest Cadastral, 2B Practices, Aksu Region2007, 159 pages
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAKSU YÖRES 'NDE ORMAN KADASTROSU VE 2B UYGULAMASORUNLARININ TEKN K YÖNDEN ARAŞTIRILMASISoner ASLANSüleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüOrman Mühendisliği Anabilim DalıJuri: Prof. Dr. Abdullah GEZERYrd.Doç.Dr. Hasan ALKAN (Danışman)Yrd.Doç.Dr. Atilla GÜLBu tez çalışmasının başlıca amaçları; (1) Orman sınırı dışına çıkarma işlemlerineyönelik olarak gerçekleştirilen kadastro çalışmalarını teknik yönden analiz etmek, (2)Bu çalışmaların mevzuat bakımından öngörülen amaçlara uygunluğunu denetlemek,(3) Kadastro ekipleri, orman idareleri ve orman köylülerinin bakışıyla bu çalışmalarayönelik sorunları belirlemek ve (4) 2B uygulamalarının ülkemiz ormancılığıaçısından doğurabileceği sonuçları tartışmaktır. Bu amaçlar çerçevesinde Türkiyeölçeğinde bir araştırmanın yürütülmesi zaman ve çalışabilirlik açısından zorolacağından; bu çalışmada Isparta li Aksu Yöresi araştırma alanı olarak seçilmiştir.Bu araştırma üç aşamalı bir süreçte gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada araştırmayailişkin ilgili literatür ve dokümanlar temin edilerek değerlendirilmiştir. Haritalarınsayısallaştırılması ve dönüşüm hesaplamaları yapılarak orman sınır taşlarınınkoordinatları belirlenmiş ve ikinci aşama olan arazi çalışmalarında kullanılmak üzereel GPS'lerine yüklenmiştir. Arazi çalışmalarında GPS, tutanaklar, hava fotoğraflarıve ilgili haritalardan yararlanılarak orman sınır taşlarının yerleri zeminde tespitedilmiştir. lgili taşların GPS yardımıyla belirlenen koordinat değerleri vegözlemlerle elde edilen diğer bilgiler arazi karnelerine kaydedilmiştir. 1961 tarihlihava fotoğrafları yardımıyla 1961 yılından hem 1982'ye ve hemde günümüze kadarolan dönemde orman sınırın değişim durumu incelenmiştir. Ayrıca, arazi çalışmalarıkapsamında köy muhtarları, kadastro çalışanları ve kadastro anlaşmazlıkları yaşayankişilerle mülakatlar da yapılmıştır. Arazide elde edilen veriler bürodadeğerlendirilmiş ve ilgili literatür ile tartışılarak tez metni oluşturulmuştur.Araştırma sonucunda 1744, 2896 ve 3302 sayılı yasalarla değişik 2Buygulamalarının, araştırma alanında sınır taşının araziye tesisi ve haritaya tersimisırasında önemli teknik hataların oluştuğu, uygulamalara konu edilen arazilerinbüyük kısmının ilim ve fen bakımından orman niteliklerini kaybetmedikleri ve ilgilimevzuatta öngörülen ölçütlere uymadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisTHE TECHNICAL RESEARCH OF THE PROBLEMS OF THEFOREST CADASTRATION AND 2B PRACTICES IN AKSU REGIONSoner ASLANSüleyman Demirel University Graduate School of Applied and Natural SciencesForestry Engineering DepartmentThesis Committee: Prof.Dr. Abdullah GEZERAsst. Prof. Hasan ALKAN (Supervisor)Asst. Prof. Atilla GÜLThe main aims of this thesis study are to analyze the cadastral practices which aremade to take out of forest border, to check the convenience of these studies to theaims which are determined by laws, to determine problems about these studies by theview of a cadastral team, forest management and forest peasants and to argue theresults which can be caused by 2b practices about our country forestry. In these aimslimitations it is impossible to administer a study which is suitable for real conditionsin turkey as in time and practicability. Because of that reason Isparta-Aksu regionhas been chosen as a research area.This study has been made as a three level process, in the first level, literature anddocuments about the research have been collected and evaluated in the Office. Bynumerating maps and doing transformation calculations, the coordinates of the forestborder Stones have been determined and in the second level they have been loaded toGPS in order to be used in field studies. In field studies the forest border stones,places have been detected in the ground by benefiting from GPS, documents, airphotographs and related maps. The related Stones coordinates which have beendetected by the help of GPS and the other information which has been acquired withobservations have been registered in field files. By the help of air photographs in1961, the change of forest border between 1961 1982 and till today has beencreolized besides, in field studies, interviews have been made with headman;cadastral workers and people who have problems about cadastral. The acquireinformation in field has been evaluated in the Office and the thesis essay has beenformed by arguing with the related jargon.As a result of the research, it is determined that 1744, 2896 and 3302 numbered lawsand different 2B practices, cause impotent technical mistakes in research field in theapplication of border stones to the field and map, most of the fields related toresearch don?t lose their forestry features by the view of science and suit with therules which has been determined by the related laws.