Orman alanlarındaki görsel kalitenin tahmini: Çeşmealtı ormanları örneği
Prediction of scenic beauty in forest areas: A case study of Çeşmealtı forest
  1. Tez No: 200083
  2. Yazar: ÖZGÜR KİRACIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Kalite, Fonksiyonel Planlama, Estetik Değer, Kızılçam, Meşcere Parametreleri, Scenic Beauty, Functional Planning, Aesthetic Worth, Red pine (Pinusbrutia Ten.), Forestry Parameters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETORMAN ALANLARINDAKİ GÖRSEL KALİTENİN TAHMİNİ:ÇEŞMEALTI ORMANLARI ÖRNEĞİÖzgür KİRACIOĞLUSon yıllarda giderek yaygınlaşan fonksiyonel planlama çalışmalarının en önemli işaşamalarından birisi de ormanların estetik ve rekreasyon fonksiyonlarının belirlenmesidir.Orman ekosistemlerinin doğal yapısı ile görsel yapısı arasında ilişki bulunmaktadır. Bunedenle ormanların estetik ve rekreasyon gibi fonksiyonlarının belirlenmesinde ve bunailişkin planlama çalışmalarında görsel kalite değeri önemli bir indikatördür. Bu çalışmaile, Kızılçam ve maki örtüsünün hakim olduğu Çeşmealtı ormanlarının meşcere içi görselkalite puanları belirlenmiştir.Çalışma sahasında farklı kapalılık, gelişme çağı ve vejetasyon tiplerini temsil eden 24adet örnek alan alınmıştır. Bu alanların her birinde; fotoğraf ortaları ana yönlerigösterecek şekilde 4 adet olmak üzere, toplam 96 fotoğraf örneği alınmıştır. Bununlabirlikte örnek alanlarda bazı meşcere parametreleri de ölçülmüştür. Fotoğraflar anketyöntemi ile, değişik ilgi gruplarına mensup toplam 137 deneğe gösterilmiş ve buna ilişkingörsel kalite değerlendirilmesi yapılmıştır.Bu çalışma sonucunda; meşcere parametreleri içerisinde eğim ve diri örtü boyunun görselkalite puanı (GKP) ile istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde bir ilişkisinin olduğubelirlenmiştir. Bununla birlikte; istatistiksel anlamda önemli bir ilişki bulunmamasınakarşın, meşcere orta çapı, göğüs yüzeyi, gövde hacmi, taç/gövde oranı, taç genişliği veyaş gibi parametreler ile GKP arasında pozitif, diri örtü yoğunluğu ile negatif yönde birilişkinin olduğu görülmüştür. Yine bu çalışma ile meşcerelerin görsel kalitesi üzerindeyalnızca meşcerelerin kendi özelliklerinin etkili olmadığı, bunun yanında dış faktörlerinde(deniz, ışık etkisi, renklerin canlılığı vb.) etkili olduğu görülmüştür. Elde edilen busonuçlar Çeşmealtı ormanlarının gelecekteki kullanımı ve planlama çalışmalarındakullanılabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPREDICTION OF SCENIC BEAUTY IN FOREST AREAS:A CASE STUDY OF ÇEŞMEALTI FORESTÖzgür KİRACIOĞLUOne of the most important parts of functional planning attempts-being widespreadgradually in last years-is to determine the forests recreation and aesthetic functions.There is a relation between natural structure and visual structure of forest ecosystems.So, in determination of forests aesthetic and recreation functions, and relativelyplanning attempts, scenic beauty worth can be used as an important indicator. In thisstudy, the scenic beauty estimation of Çeşmealtı forest, with red pine (Pinus brutiaTen.) and scurbs vegetation has been made.For this aim, to repersent different canopy, growth period and forest types, 24 sampleareas have been selected. For each of this area, 4 photographs have been prepared,showing main directions in the center, totally 96 for all sample areas. In the sampleareas, some forestry parameters measurements and observations have been done. Todetermine scenic beauty, provided photographs were shown to 137 people in differentinterest groups, by inquiry method.As the result, it was found that, among forestry parameters, slope and vegetationheight?s scenic beauty estimate (SBE) have statistically meaningful and in negativedirection relation. In addition, although no important statistical relation found, but someparameters like trees mean width, trunk surface, trunk volume, crown/trunk rate, crowndiameter width, and age had positive, however, vegetation density had negative relationwith SBE. Also it was found that, not only the forests characteristics affect the forestsscenic beauty but also other factors like sea, light effects and brightness of colours haveimportant effectiveness. The results of this study can be used in use and planningattempts of Çeşmealtı forests in future.