Metantiyol hidrojenn klorür dimer ve trimerleri üzerine kuantum mekaniksel bir çalışma
A quantum mechanical study on methanethiol-hydrogen chloride dimer and trimers
  1. Tez No: 200156
  2. Yazar: FATİME MİNE BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEVİN AYTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metantiyol, HCl-Metantiyol, Hidrojen Bağı, Kooperatifetki, Kuantum Mekaniksel Hesaplamalar .2007, 43 sayfaii, Methanethiol, HCl-Methanethiol, Hydrogen Bond, CooperativityEffect, Quantum Mechanical Calculations2007, 43 pagesiii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMETANTİYOL-HİDROJEN KLORÜR DİMER VE TRİMERLERİ ÜZERİNEKUANTUM MEKANİKSEL BİR ÇALIŞMAFatime Mine BALCISüleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıTez Komitesi: Doç. Dr. Nevin AYTEMİZ (Danışman)Doç. Dr. Ayşegül GÖKYrd. Doç. Dr. Lütfi ÖKSÜZÇeşitli sayıda molekül içeren kümeler genellikle ya hidrojen bağı ile veya zayıf Vander waals etkileşimleri ile bağlanırlar. İkiden fazla molekül içeren bu kümelerlerinbir özelliği, etkileşim enerjisine katkıda bulunan kooperatif etkisidir. Bu tür etkiyalnızca enerjiyi artırmakla kalmaz aynı zamanda kümenin dipol momentini vetitreşim frekanslarını değiştirir. Kooperatif etki özellikle hidrojen bağlı molekülkümelerinin önemli bir özelliğidir.Metanol kümeleri kooperatif etkisinin en çok çalışıldığı sistemlerdir. Genellikleoksijen ve kükürdün bir çok durumda benzer özellikler gösterdiği söylenir. Bununlabirlikte, literatürde, kükürt içeren kümelere karşın oksijen içeren kümelerin H-bağlanmasının benzer olup olmadığı konusunda bir karmaşıklık vardır. Buçalışmada HCl ve CH3SH' ün trimerlerinin kooperatif etkisi incelenmiştir. Bunedenle (HCl)n…(CH3SH)m, (n, m= 1, 2) kümeleri DFT seviyesinde B3LYP ve MP2seviyesinde aug-cc-pvdz ve aug-cc-pvtz basis setleri kullanılarak hesaplanmıştır. Buçalışmadaki sonuçlar literatürdeki (HCl)n…(CH3OH)m, n, m= 1, 2 sonuçları ilekarşılaştırılmıştır ve kükürt içeren molekül kümlerinin Oksijen içeren molekülkümeleri gibi hidrojen bağı oluşturduğuna dair bir genel sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisA Quantum Mechanical study on Methanethiol-Hydrogen Chloride Dimerand TrimersFatime Mine BALCISüleyman Demirel University Graduate School of Applied and Natural SciencesChemistry DepartmentThesis Committee: Assoc. Prof. Dr. Nevin AYTEMİZ (Supervisor)Assoc. Prof. Dr. Ayşegül GÖKAsst. Prof. Dr. Lütfi ÖKSÜZMolecular clusters which are included a number of various molecules aregenerally bounded either by hydrogen bond or by weak Van der waalsinteractions. One of the salient features of these clusters which includes morethan two molecules is cooperativity effect which contributes to interactionenergy. This form of effect not only rise the energy, but also change thedipole moments and vibration frequencies of the clusters. The cooperativityeffect is particularly important property of hydrogen bonded molecularclusters.Methanol is the most studied systems on the cooperativity effect. It iscustomory to say that sulfur and oxygen are similar with respect to manycases. However, in the literature, there is a contrast about H-bondingbehaviour of S-containing clusters versus O-containing clusters. In thisstudy, the cooperativity effect of HCl and CH 3 SH trimers have beenexamined. Therefore, the clusters of (HCl)n…(CH3SH)m, n, m= 1, 2 werecalculated at DFT/B3LYP and MP2 level with aug-cc-pvdz basis set. The results ofthis study are compared to that of (HCl)n…(CH3OH)m, n, m= 1, 2 obtained fromliterature and reached a general conclusion that S-containing clusters formedhydrogen bond like O-containing clusters.