Yutucu plakası silindirik teneke kutulardan yapılmış bir havalı güneş kollektörünün ısıl performansının deneysel olarak araştırılması
Experimental investigation of thermal performance of an air solar collector with an absorber plate made of cans
  1. Tez No: 200158
  2. Yazar: FİLİZ ÖZGEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Havalı güneş kollektörü, geri kazanılabilir teneke kutular, ısıl verim, deneysel, çift geçişli akış, Solar air heaters, recyclable cans, thermal efficiency, experimental, double-pass flow
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziYUTUCU PLAKASI S L ND R K TENEKE KUTULARDANYAPILMIŞ B R HAVALI GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜNISIL PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASIFiliz ÖZGENFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim Dalı2007,Sayfa:59Bu çalışma, düzlemsel havalı güneş kolektöründe çift geçişli kanal içerisine silindirik tenekekutulardan yapılmış yutucu plakanın yerleştirildiği bir düzeneği deneysel olarak incelemektedir. Buyöntem, akışkan (hava) hızını ve yutucu plaka ile hava arasındaki ısı transfer katsayısını arttırmaksuretiyle kollektör verimini önemli oranda iyileştirir. Ayrıca bu kollektör, havalı güneş kollektörlerininyutucu plakasını makul bir maliyetle imal etmek için, kullanılmış silindirik teneke kutuların tekrarkullanılması (geri dönüşümü) için bir öneri olarak tasarlanmıştır.Atmosfere konveksiyon kayıplarını azaltmak için, kollektör 4 mm kalınlığında tek cam örtü ileörtülmüştür. Deneysel çalışma için üç farklı tipte yutucu plaka tasarlanmış ve test edilmiştir. lk tipte(Tip I), silindirik teneke kutular yutucu plaka üzerinde zikzaklı olarak kaydırılmış, ikinci tipte (Tip II)ise sıralı olarak dizilmiştir. Tip III ise, üzerinde kutuların olmadığı bir düzlem plaka şeklindedir.Deneyler 0.03 kg/s ve 0.05 kg/s lik hava debileri için gerçekleştirilmiştir. En yüksek verim Tip I içinelde edilmiştir.Ayrıca, bu çalışmada test edilen havalı güneş kollektörünün ısıl verimi ile literatürdekilerin ısılverimleri arasında karşılaştırma sunulmuş ve aralarında iyi bir uyum olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEXPERIMENTAL INVESTIGATION OF THERMAL PERFORMANCE OF ANAIR SOLAR COLLECTOR WITH AN ABSORBER PLATE MADE OF CANSFiliz ÖZGENFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical Education2007,Page:59This study experimentally investigates a device for inserting an absorbing plate made of recyclablecans into the double-pass channel in a flat-plate solar air collector. This method substantially improvesthe collector efficiency by increasing the fluid velocity and enhancing of heat transfer coefficientbetween the absorber plate and air. Furthermore, this collector had been designed as a proposal to userecycle recyclable materials to build absorber plates of air solar collectors at an acceptable cost.The collector had been covered with a 4-mm single glass plate, in order to reduce convective losesto the atmosphere. Three different absorber plates had been designed and tested for experimentalstudy. In the first type (Type I), cans had been staggered as zigzag on absorber plate, while in Type IIthey were arranged in order. Type III is a flat plate (without cans). Experiments had been performedfor air mass flow rates of 0.03 kg/s and 0.05 kg/s. The highest efficiency had been obtained for Type I.Also, comparison between the thermal efficiency of the air solar collector tested in this study withthe ones reported in the literature had been presented, and a good agreement had been found.