Açılı derin çekme kalıplarında matris ve zımba radyüsünün çekme oranına etkisinin araştırılması
Investigation of the influence on the drawing ratio of radius of the die blank holder and punch with angular deep drawing dies
  1. Tez No: 200171
  2. Yazar: MUHAMMET BAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEBELİ ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deep Drawing, Limit Drawing Ratio, Blank Holder Force, Die
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET(Yüksek Lisans Tezi)AÇILI DERİN ÇEKME KALIPLARINDA MATRİS VE ZIMBARADYÜSÜNÜN ÇEKME ORANINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASIMuhammet BALFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim Dalı2007, Sayfa : 81Derin çekme, en önemli sac metal şekillendirme yöntemlerinden biridir. Meşrubat veparfum kutuları, tencereler, tüp vb. ürünler derin çekme kalıpları yardımıyla üretilmektedir.Derin çekme kalıpları birçok ülkede yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu kalıplarda matris vebaskı plakası ile matris ve zımbanın geometrik şekli önemlidir. Bunun için, zımba ve matrisağızlarına R=10, R=8, R=6, R=4 mm'lik radyüsler, baskı plakası ve matris yüzeylerine de α=0°,α=2.5°, α=7.5°, α=12.5°, α=15°'lik açılar verilmiştir.Bu çalışmanın amacı, DKP 37 sacının derin çekilmesinde matris ve baskı plakasınabelli açılar, matris ve zımbaya da belli radyüsler verilerek açı ve radyüslerin değişiminin vebaskı plakası kuvveti ile zımba kuvvetinin çekme oranı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Matrisve zımba radyüsü ile matris ve baskı plakası için en yüksek ve en düşük çekme oranları tespitedilmiştir. En büyük çekme oranı matris ve zımba radyüsü R=10 mm' de matris ve baskı plakasıaçısı α=12.5°' de β=2.3, en küçük limit çekme oranı ise baskı plakası açısı α=0°'de β=1.8 olarakelde edilmiştir. Matris ve zımba radyüsü, matris ve baskı plakası açısı, matris ve zımba kuvvetiartıkça çekme oranının artığı görülmüştür. Maksimum zımba kuvvetinin matris ve baskı plakasıaçısı α=12.5°' de elde edildiği tespit edilmiştir.Sonuç olarak, matris ve zımba radyüsü, matris ve baskı plakası açısı, matris ve zımbakuvveti artıkça çekme oranının artığı görülmüştür. Maksimum zımba kuvvetinin matris ve baskıplakası açısı α=12.5°' ve matris ve zımba radyüsü R=10 mm' de elde edildiği tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Derin çekme, Limit çekme oranı, Baskı plakası kuvveti , Matris
Özet (Çeviri)
ABSTRACT(Master Thesis)INVESTİGATİON OF THE INFLUENCE ON THE DRAWING RATIO OFRADİUS OF THE DIE BLANK HOLDER AND PUNCH WİTH ANGULARDEEP DRAWİNG DIESMuhammet BALInstitute Of Science And TechnologyMechanical Education Department2007, Page: 81Deep drawing is one of the most important methods which formed sheet metals.Saucepans, perfume cans and tubes etc. products have been manufactured with deep drawingdies.In most country, deep drawing dies are mostly used in the industry. The profile blankholder and radius of punch and die is important for deep drawing dies. For this reason, die andblank holder surface have angles of α=0°, α=2.5°, α=7.5°, α=12.5°, α=15° and die and punchsurface have radiuses of R=10, R=8, R=6, R=4 mm respectively. The aim of this study is todetermine the effect of various angles of die-blank holder and various radiuses and die-punchsurface on the drawing ratio using DKP 37 sheet metal and the influence on the drawing ratio ofdie and punch forces, die blank holder force had been investigated. The highest and the lowestdrawing ratio being carried out for the die and punch die and blank holder. The highest drawingratio was obtained radius of die and punch of R=10 mm and die and blank holder of α=12.5° ofβ=2.3. The lowest drawing ratio was obtained die and blank holder of α=12.5° of β=1.8.Drawing ratio has increased according to radius of die and punch, die and blank holder angle;blank holder force. When die and blank holder angle was α=12.5° force of punch is the highestand α angle has increased, deep drawing ratio has increased.As a result, drawing ratio has increased according to radius of die and punch, die andblank holder angle; blank holder force. When die and blank holder angle was α=12.5° andradius of die and punch of R=10 mm, force of punch is the highest and α angle has increased,deep drawing ratio has increased.