Matris açılı derin çekme kalıplarında alüminyumun derin çekilmesinde açı değişiminin çekme oranı üzerine etkisinin deneysel araştırılması
Investigation of effects of angle variation on the drawing ratio in deep drawing mold with matris angle on the deep drawing of the aluminum
  1. Tez No: 200172
  2. Yazar: FARUK AYTAÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEDAT SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deep drawing, Limit drawing ratio, Die, Blank holder force
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMATRİS AÇILI DERİN ÇEKME KALIPLARINDA ALÜMİNYUMUN DERİNÇEKİLMESİNDE AÇI DEĞİŞİMİNİN ÇEKME ORANI ÜZERİNE ETKİSİNİNDENEYSEL ARAŞTIRILMASIFaruk AYTAÇFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim Dalı2007, Sayfa : 59Sac metal şekillendirme yöntemlerinden biri olan derin çekme metodu endüstride sıkçakullanılmaktadır. Meşrubat ve parfüm kutuları, tencereler, tüpler v.b. ürünler derin çekmemetoduyla üretilmektedir. Bu nedenle derin çekme metodunu geliştirmek için çeşitliaraştırmalar yapılmaktadır.Bu çalışmada geleneksel derin çekme metoduna farklı bir yaklaşım getirilerek matris vebaskı plakası yüzeylerine açı verilmiştir. Bu çalışmanın asıl amacı kalıp açısı değişiminin,ülkemiz sanayisinde yoğun bir şekilde kullanılan Alüminyum sacının derin çekilebilirliğineetkilerini araştırmaktır. Saca dört farklı baskı plakası kuvveti uygulanarak baskı plakası kuvvetideğişiminin derin çekilebilirliğe etkileri de incelenmiştir.Derin çekme plastik şekil verme yöntemlerinden biri olduğundan dolayı, bu tezin ilkbölümlerinde, plastik şekil değişimi üzerinde durulmuştur. Ayrıca kalıpçılık hakkında kısa birbilgi verilip derin çekme işlemi açıklanmıştır.Sonuç olarak, matris ve baskı plakası yüzeylerine açı verilerek limit çekme oranınınartırılabildiği görülmüştür. Ayrıca derin çekme esnasında ondülasyon meydana gelmeden sacınakışını kontrol edebilecek baskı plakası kuvvetinin de büyük oranda azaldığı tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Derin çekme, Limit çekme oranı, Baskı plakası kuvveti , Matris
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATION OF EFFECTS OF ANGLE VARIATION ON THEDRAWING RATIO IN DEEP DRAWING MOLD WITH MATRIS ANGLE ONTHE DEEP DRAWING OF THE ALUMINUMFaruk AYTAÇFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical Education2007, Page : 59Deep drawing is one of the most important methods forming of the sheet metal has beenused frequently in industry. Saucepans, beverage and perfume cans, tubes etc. products havebeen manufactured via deep drawing method. For this reason, a lot of research are being carriedout for improve the deep drawing.In this study, we gave various angles on the die and blank holder surfaces. The mainobjective of this study, determine of affects of die-blank holder angle variations on theAluminum sheet which using intensively at our country?s industry. Four different blank holderforces applied on the sheet and affects of blank holder force variation on the deep drawibility ofAluminum sheet investigated.Because of deep drawing is one of the plastic deformation methods, at the first stage ofthesis, plastic deformation was explained. In addition, some information was given aboutmolding. Later deep drawing method was explained.Consequently, with giving some angle on the die-blank holder surfaces, limit drawingratio can be increased and blank holder force which get under control of sheet flow, have beendecreased on a large scale.