Dolu savaklar üzerinde oluşan akım özelliklerinin sayısal analizi
Numerical analysis of flow characteristics formed on spillway
  1. Tez No: 200186
  2. Yazar: MÜCELLA ÖZDEM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dolusavak, CFD, Fluent, Ogee, VOF, Sayısal Modelleme, Sayısalanaliz, Spillway, CFD, Fluent, Ogee, VOF, Numerical Modeling, NumericalAnalysisI
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDOLU SAVAKLAR ÜZERİNDE OLUŞAN AKIM ÖZELLİKLERİNİNSAYISAL ANALİZİMücella ÖZDEMFırat ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsüİnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı2007, Sayfa:88Yapılan bu çalışmada, dolusavağın su giriş kısmı 3/3, 2/3, 1/3 ve dik olarak tasarlanıp, bumodeller h=2m, h=10m, ve h=18m su yükseklikleri için incelenmiştir. Materyal olarak bir CFDyazılımı olan Fluent programı kullanılmıştır. Hem 12 model arasında emniyet yönünden ön planaçıkan model belirlenmiş hem de CFD yazılımlarının avantaj ve dezavantajları aktarılmıştır.Birinci bölümde, çalışmanın kapsamı, dolusavaklar hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde, dünya çapında CFD yazılımları ile yapılan araştırmaların literatür incelemesiyapılmıştır.Üçüncü bölümde, dolusavakların hidrolik hesapları hakkında bilgi verilmiştir.Dördüncü bölümde, kullandığımız CFD yazılımı, Fluent hakkında bilgiler sunulmuştur.Beşinci bölümde, çalışmada kullanılan modeller, modellerin sınır şartları, işletme şartları,sayısal modellemeler aktarılmıştır.Altıncı bölümde, yapılan çalışma sonucunda elde edilen hız ve basınç değerleri verilmiştir.Yedinci bölümde, yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlar aktarılmış ve modeller içerisindeemniyetli yönde kalması ile Model 1 ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisNUMERICAL ANALYSIS OF FLOW CHARACTERISTICSFORMED ON SPILLWAYMücella ÖZDEMFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Civil Engineering2007, Page:88In this study, water inlet of spillway was designed 3/3, 2/3, 1/3 and vertical, thesemodels were searched for h=2 m, h=10 m ve h=18 m head. As the material Fluent programmewhich is a CFD code was used. Both the advantages and disadvantages of CFD codes werereported and the model which is more suitable than 12 models in the way of safeguarding.In the first section; the information about the content of study and spillways was given.In the second section; the research is done by using CFD codes all over the world wasanalyzed in articles.In the third section;, the information about hydraulic counts of spillways was given.In the fourth section; the information about CFD code and Fluent program waspresented.In the fifth section; it was reported that the models used in the study boundaryconditions, operating conditions and numerical modeling.In the sixth section; rate of velocity and pressure which is got at the end of the studywere given.In the seventh section; the conclusions we had got from the study were reported andModel 1 commit in the way of its safeguarding in the other models.