Batı Akdeniz bölgesinin önemli elma yetiştiriciliği yapılan yörelerinde bazı virüs hastalıklarının ELISA ve RT-PCR yöntemiyle tanılanması
Identification of some virus diseases in important apple growing provinces of West Mediterranean region by ELISA and RT-PCR
- Tez No: 200202
- Danışmanlar: PROF.DR. KADRİYE ÇAĞLAYAN, PROF.DR. SAADETTİN BALOĞLU, Y.DOÇ.DR. ÇİĞDEM SERÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma, ApMV, ACLSV, ASGV, ASPV, RT-PCR, ELISA, Eğirdir, Korkuteli, Apple, ApMV, ACLSV, ASGV, ASPV, RT-PCR, ELISA, Egirdir, Korkuteli
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
IÖZETBATI AKDENİZ BÖLGESİ'NİN ÖNEMLİ ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİYAPILAN YÖRELERİNDE BAZI VİRÜS HASTALIKLARININ ELISA VERT-PCR YÖNTEMİYLE TANILANMASIBatı Akdeniz Bölgesi'nde 2005-2006 yıllarında yürütülen bu çalışmada EğirdirBahçe Kültürleri Araştırma merkezinin damızlık blokları ile Korkuteli ilçesindeki bazıticari elma bahçeleri Elma Mozaik Virüsü (Apple Mosaic Virus=ApMV), Elma GövdeYivlenme Virüsü (Apple Stem Grooving Virus=ASGV), Elma Klorotik Yaprak LekeVirüsü (Apple Chlorotic Leaf Spot Virus=ACLSV) ve Elma Gövde Çukurlaşma Virüsü(Apple Stem Pitting Virus=ASPV)'ne karşı ELISA ve RT-PCR yöntemiyle testlenmiştir.ASPV'ye karşı ticari antiserumun son yıllarda üretilmiş olması nedeniyle bu virüssadece RT-PCR ile saptanmıştır. Arazi çalışmalarında sadece ApMV'nin tipik belirtileriolan yapraklarda mozaikleşme ve klorotik alanlar gözlenirken diğer virüslere ait hiçbirbelirti saptanamamıştır. Toplanan 72 örneğin tamamı RT-PCR ile testlenmiş ve 29örnek hem ELISA hem de RT-PCR ile testlenerek sonuçlar kıyaslanmıştır. ELISA testiile bu örneklerin % 13.79'unun ApMV, % 31.03'ünün ASGV ve % 44.82'sinin ACLSVile enfekteli olduğu belirlenmiştir. RT-PCR ile ise örneklerin % 40.28'inin ASGV, %56.94'ünün ApMV, % 58.33'ünün ACLSV ve % 69.44'ünün ASPV ile enfekteli olduğubulunmuştur. ApMV, ACLSV ve ASGV açısından kıyaslanan 29 örneğin ELISA ile 16tanesi en az bir virüs ile enfekteli bulunurken RT-PCR ile 28 bitki enfekteli olaraksaptanmıştır.Test edilen örneklerde en yaygın karışık enfeksiyon ACLSV+ASPV (% 44.44)olarak saptanırken bunu sırasıyla ApMV+ACLSV (% 38.89), ApMV+ASPV (% 37.5)ASGV+ASPV (% 33.33), ACLSV+ASGV (% 26.39) ve ApMV+ASGV (% 20.83)izlemiştir. ApMV+ACLSV+ASGV+ASPV dörtlü enfeksiyon oranı ise % 18.06 olaraksaptanmıştır.Bu çalışma elmalarda önemli dört virüs hastalığının Batı Akdeniz Bölgesi'ninçalışılan yörelerinde simptom göstermeyen ağaçlarda da çok yaygın olduğunu ve RT-PCR yönteminin bu virüslerin saptanmasında ELISA'ya göre çok daha başarılı birşekilde kullanılabileceğini ortaya koymuştur.2007, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTIDENTIFICATION OF SOME VIRUS DISEASES IN IMPORTANTAPPLE GROWING PROVINCES OF WEST MEDITERRANEAN REGIONby ELISA and RT-PCRThis study was conducted in Egirdir Horticulture Reserach Institute-Egirdir andcommercial apple orchards in Korkuteli, located in West Mediterranean Region, inorder to test Apple Mosaic Virus=ApMV, Apple Chlorotic Leaf Spot Virus=ACLSV,Apple Stem Grooving Virus=ASGV, Apple Stem Pitting Virus=ASPV by ELISA andRT-PCR. Because of commercial antisera has been recently produced against ASPV,the samples against to this virus were tested only by RT-PCR. During the fieldobservations, only typical ApMV symptoms like mosaics and chlorotic spot on theleaves were recorded whereas not any symptoms for other three viruses were observed.Seventytwo samples were collected and all of them tested by RT-PCR whereas 29samples out of 72 were tested both by ELISA and RT-PCR and the result werecompared. ELISA result showed that that the infection rates for ApMV, ASGV andACLSV were 13.79 %, 31.03 % and 44.82 %, respectively. When these samples weretested by RT-PCR the infection rates were 40.28 % for ASGV, 55.56 % for ApMV,58.33 % for ACLSV and 69.44 % for ASPV. When 29 samples were compared byELISA and RT-PCR for ApMV, ACLSV and ASGV, 16 samples were found to beinfected by at least one virus by ELISA whereas 28 samples were infected when theywere tested by RT-PCR.The most common mix infections in tested samples were recorded as (44.44 %)ACLSV+ASPV, followed by ApMV+ACLSV (38.89 %), ApMV+ASPV (37.5 %),ASGV+ASPV (33.33 %), ACLSV+ASGV (26.39 %) and ApMV+ASGV (20.83 %),respectively. Mix infection rate of four viruses (ApMV+ACLSV+ASGV+ASPV) was18.06 %.By means of this research was revealed that, the most important four virusdiseases are widespread and also have prevalent in symptomless plants in studiedprovinces of the West Mediterranean Region. Additionally RT-PCR method was provedto be more successful than ELISA to detect these viruses.2007, 48 pages