Akdeniz bölgesinden toplanan su kabağı (Leganeria siceraria) genotiplerinin karakterizasyonu
Characterization of bottle gourd (Leganeria siceraria) genotypes collected from Mediterranean region
- Tez No: 200203
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİT YETİŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Su kabağı (Legarenia siceraria), morfolojik karakterizasyon, Bottle gourd, Legarenia siceraria, morphological characterization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZETAKDEN Z BÖLGES NDEN TOPLANANSU KABAĞI (Leganeria siceraria) GENOT PLER N N KARAKTER ZASYONUBu çalışmada Akdeniz bölgesinden toplanan su kabağı (Lagenaria siceraria)genotiplerinin karakterizasyonu yapılmıştır. Çalışmada, Akdeniz Bölgesinin değişik il, ilçe veköylerinden toplanan su kabağı genotipleri kullanılmıştır. Adana'dan 12, Antalya'dan 41,Hatay'dan 48, Gaziantep'ten 3, Osmaniye'den 4, Kahramanmaraş'tan 14 ve Mersin'den 42genotip olmak üzere toplam 164 genotipin karakterizasyonu yapılmıştır.Araştırmada yapılan gözlemler IBPGR (Uluslar arası Bitki Genetik Kaynakları Birliği)tarafından kuralları belirlenmiş olan deskriptöre göre yapılmıştır. Deskriptörde bazı özelliklerdeğiştirilerek tekrar düzenlenmiştir.Fidelerde, bitkilerde, yapraklarda, çiçeklerde, meyvelerde ve tohumlarda toplam 47özellik incelenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre 164 su kabağı genotipi morfolojik olarak karekterizeedilmiştir. Yapılan gözlem ve ölçümlerde genotiplerin gövde şekilleri, sülük oluşumu veşekli, bitkilerin büyüme şekli, yapraklarda lekelilik ve lop durumları, çiçek renkleri, meyvesap bağlantısı sertliği, meyvede dilimlilik, meyve kabuğu tekstürü ve sertliğinde herhangi birçeşitlilik görülmezken, diğer incelenilen özelliklerde düşük ya da yüksek oranda farklılıklartespit edilmiştir.Yapılan temel bileşenler analizine göre genotipler belirgin bir şekilde kümelenmegöstermemiştir. Bu sonuç, deskriptördeki parametrelerin çoğunun ölçülebilen bulgulardandaha çok gözlemsel bulgulara dayanmasına bağlanabilir.2007, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCHARACTERIZATION OF BOTTLE GOURD (Lagenaria siceraria)GENOTYPES COLLECTED FROM MEDITERRANEAN REGIONIn this study, bottle gourd (Lagenaria siceraria) genotypes collected fromMediterranean region were morphologically characterized. The bottle gourd genotypes werecollected from different provinces, counties and villages in Mediterranean region of Turkey.Total of 164 bottle gourd genotypes were characterized. The sample consisted of genotypesfrom Adana (12), Antalya (41), Hatay (48), Gaziantep (3), Osmaniye (4), Kahramanmaraş(14) and Mersin (42).Observations were done according to descriptor list developed by IBPGR(International Board for Plant Genetic Resources). Some characteristics in descriptor list weremodified.Total 47 characteristics were investigated in seedlings, leaves, flowers, fruits andseeds.Based on these results, 164 bottle gourd genotypes were characterized. There were novariations between genotypes in stem transaction shape, tendril formation and shape, plantgrowth habit, presence of leaf spot, lobes of leaf, flower color, peduncle attachment, ribs onfruit, fruit skin texture while in other observed characteristics high or low level variationsbetween genotypes were determined.According to principle component analysis, genotypes did not show a significantclustering. The results may be explained that most of the parameters in descriptor list weremainly based on qualitative findings rather than quantitative findings.2007, 75 p.