Bitkili ve bitkisiz su ortamlarındaki zooplankton faunasının tespiti
Zooplankton fauna of vegetated and unvegetated waters
  1. Tez No: 200209
  2. Yazar: SÜLEYMAN ERTUĞRUL GÜVEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. AHMET BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Göller, Zooplankton, Rotifer, Kladosera, Kopepod, Makrofit ve SuKalitesi, Lakes, Zooplankton, Rotifera, Kladosera, Copepoda, Makrophyt and Waterquality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
IÖZETB TK L VE B TK S Z SU ORTAMLARINDAK ZOOPLANKTONFAUNASININ TESP TÇalışma, Hatay il sınırları içerisinde yer alan üç gölde (Gölbaşı Gölü, 1.stasyon; Gölkent Gölü, 2. stasyon ve Kampus Gölü 3. stasyon) bitkili ve bitkisizalanlardaki zooplanktonik organizmaların dağılımları kalitatif ve kantitatif olarak, Nisan2006 ve Haziran 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmasonucunda Rotifera'dan 55, Kladosera'dan 19 ve Kopepod'dan 13 olmak üzere toplam87 organizmanın tanısı yapılmıştır.Tüm göllerde zooplankton'a ait grupların, göl içerisindeki bitkili ve bitkisizistasyonlardaki dağılımları incelenmiş ve bitkili istasyonlarda daha çok türün bulunduğutespit edilmiş olup, Rotifera'nın kantitatif olarak bitkisiz istasyonlarda %41, bitkiliistasyonlarda %45; Kladosera'nın bitkisiz istasyonlarda %1, bitkili istasyonlarda %16;Kopepoda'nın bitkisiz istasyonlarda %39, bitkili istasyonlarda ise %58 oranındabulunduğu tespit edilmiştir.Aynı zamanda üç gölün toplam Fosfat (PO4), Nitrit (NO2), Nitrat (NO3),Amonyum (NH4), Askıda Katı Madde (A.K.M.), Klorofil-a, Çözünmüş oksijen, pH veSıcaklık analiz ve ölçümleri yapılmış ve bu parametrelerin zooplankton grupları ile olanilişkileri incelenmiştir.Çalışmada tespit edilen, Rotifera'ya ait Mytilina unguipes, Macrochaetussericus, Dissotrocha aculeata ve Lepadella ehrenbergi türlerinin Türkiye içsuları içinyeni kayıt olduğu düşünülmektedir.2007, 37 Sayfa
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTZOOPLANKTON FAUNA OF VEGETATED AND UNVEGETATED WATERSIn this study, Zooplankton fauna of vegetated and unvegetated waters of threelakes (Golbasi Lake, first station; Golkent Lake, second station and Kampus Lake thirdstation) which is localized in Hatay was made between April 2006 and June 2006. As aresult of the study, 55 species of Rotifera, 19 species of Cladocera and 13 species ofCopepoda, totally 87 organisms of zooplankton were identified.Zooplankton distribution of vegetated and unvegetated zones were researchedand the species of vegetated zones were more abundant. In addition it was found thatthere were 41% Rotifera in unvegetated zones, 45% in vegetated zones, 1% Cladoserain unvegetated zones, and 16% in vegetated zones, 39% Copepoda in unvegetated zonesand 58% in vegetated zones.In the three lakes, totally phosphate (PO4), nitrite (NO2), nitrate (NO3),ammonium (NH4), suspended solid, chlorophyll-a, disolved oxygen, pH andtemperature were analized and measured, and related with zooplankton.In the study, from Rotifera Mytilina unguipes, Macrochaetus sericus,Dissotrocha aculeata and Lepadella ehrenbergi were first record for Turkey.2007, 37 Pages