Elektrik ark ocaklarında enerji maliyetlerinin araştırılması
A study on the energy costs in electric arc furnaces
  1. Tez No: 200210
  2. Yazar: KEREM ERENSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜREL ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik ark ocağı, çelik üretimi, üretimin artırılması, enerjitasarrufu, Electric arc furnace, production of steel, increasing of production, savingof energy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZETMUSTAFA KEMAL ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜMAK NE MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIELEKTR K ARK OCAKLARINDA ENERJ MAL YETLER N NARAŞTIRILMASIBu çalışmada, elektrik ark ocaklarının sıvı çelik üretimi sırasında önemli maliyetkalemi olan elektrik enerjisi tüketiminin azaltılabilmesi ve üretimin artırılabilmesi içinyapılabilecek iyileştirmeler ve kullanılabilecek yeni sistemler araştırılmıştır. Araştırmakapsamında güç girdisinin artırılıp, düzenli ve etkin hale getirilmesi, üretiminhızlandırılarak kayıpların azaltılması, kimyasal enerji kullanımının elektrik enerjisiüzerindeki etkileri ve enerji geri kazanım sistemlerinin kullanılabilirlikleri incelenmiştir.Çalışma hazırlanırken bazı sistemler birebir uygulanıp ve elde edilen sonuçlarirdelenebilmiştir. Bazı sistemler ise yatırım maliyetlerinin yüksekliği nedeniyledeneysel olarak uygulanma fırsatı bulunamamış, bu sistemlerin dünya üzerindekiuygulamalarından değerler alınarak inceleme yapılabilmiştir.Çalışma sonucunda ocaklarda elektrik arkının oluşturulması, ark kararlılığınınsürdürülebilmesi ve elektrik enerjisi gücünün mümkün olan en yüksek seviyede ocağaverilebilmesi, ayrıca ocağa toplamda verilmesi gereken enerjinin bir bölümününkimyasal enerji kaynaklarından karşılanabilmesi ve enerji geri dönüşüm sistemlerininkullanımlarının etkileri noktalarında sonuçlar elde edilmiştir. Bunların yanı sıra elektrikark ocaklarının diğer maliyet kalemlerinden sayılan elektrot ve refrakter tüketimiüzerinde de tasarruf gerçekleştirilmesi yönünde bulgular elde edilmiştir.2007, 134 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA STUDY ON THE ENERGY COSTS IN ELECTRIC ARC FURNACESIn this study, amendments that can be done and new systems that can be used inorder to increase the production and decrease the consumption of electrical energywhich is an important cost factor in the process of liquid steel production of electricalarc furnaces have been searched. In this work, increasing the power input and making itregular and active, accelerating the production in order to decrease losses, the effects ofusing chemical energy on electrical energy consumption and utility of energy regainingsystems have been examined.While preparing the study, some systems have been directly applied and theoutcomes have been examined. However, some systems could not be applied because ofthe high level of investment costs; so, examination could be done by taking results fromthe applications of these systems.At the end of the study, outcomes like formation of electrical arc in the furnaces,continuation of arc stability and giving electrical energy power to the furnace at thehighest level possible; moreover, results like providing some of the total energy given tothe furnace from chemical energy sources and points about effects of using energyrecycling systems were obtained. In addition to these, findings were acquired proposingthat there should be saving in the consumption of electrode and refractory which areother important cost factors of electrical arc furnaces.2007, 134 pages