Marrubium globosum ssp. globosum bitkisi ile sulu çözeltilerden Cr ve Cu+2 iyonlarının biyosorpsiyonunun incelenmesi
The investigation of the biosorption of Cr and Cu+2 ions from aqueous solutions by Marrubium globosum ssp. globosum plant
- Tez No: 200497
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Marrubium globosum ssp. globosum, Cu2+, kinetik, izoterm, FT-IR, Biosorption, Marrubium globosum ssp. globosum, Cu2+, kinetic, isotherm, FT-IR
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez çalısmasında bakır (Cu2+) ve krom (Cr) iyonlarının Marrubium globosum ssp. globosum biyokütlesi kullanılarak sulu çözeltilerden biyosorpsiyonu incelenmistir. Elde edilen sonuçlara göre Cu2+ ve Cr biyosorpsiyonunun optimum pH degerleri sırası ile 5.5 ve 3.0 olarak bulunurken, her iki metal iyonunun biyosorpsiyonu 60 dakikada dengeye ulasmıstır. Ön islem çalısmaları uygulanan ön islem yöntemlerinin hiç birisinin Cr biyosorpsiyonunu saf biyokütle ile karsılastırıldıgında arttırmadıgını, öte yandan alkali ön isleme maruz bırakılmıs biyokütlelerin Cu2+ iyonlarının biyosorpsiyonunu önemli ölçüde arttırdıgını ve asidik ön islemlerin iyonların giderimine önemli bir katkısının olmadıgını göstermistir. Her iki metal iyonunun biyosorpsiyonunun baslangıç metal konsantrasyonu ve baslangıç sıcaklık artısı ile arttıgı gözlenmistir. Bunun yanı sıra izoterm çalısmaları her iki metal biyosorpsiyonu olayının Langmuir izoterm modeli ile daha iyi açıklandıgını belirtirken, kinetik çalısmaları her iki metal biyosorpsiyonu olayının Pseudo I. derece kinetik modelinden Pseudo II. derece kinetik modeline daha iyi uyum sagladıgını göstermistir. Desorpsiyon çalısmalarında biyokütleye baglanmıs olan Cu2+ iyonlarının biyokütleden geri salınmasında en yüksek desorpsiyon verimi 0.25 M Na2EDTA (%99.19) ile elde edilirken, Cr iyonlarının desorpsiyonunda en yüksek verim (%31.89) 0.25 M potasyum pirofosfat (K4O7P2) ile elde edilmistir. Cu2+ ve Cr iyonlarının rekabetine dayalı biyosorpsiyonunda iyonların giderimini etkileyen en önemli faktörün pH oldugu gözlenmistir. FT-IR çalısmaları her iki metal iyonunun biyosorpsiyonundan hidroksil grupları ve karboksilik asit gruplarının sorumlu oldugunu ortaya koymustur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, biosorption of copper (Cu2+) and chromium (Cr) ions from aqueous solutions by using Marrubium globosum ssp. globosum biomass was investigated. According to obtained results, optimum pH values of Cu2+ and Cr biosorption were found as 5.5 and 3.0, respectively, whereas biosorption of both metal ions was reached to the equilibrium at 60 min. Pretreatment studies showed that none of the pretreatment methods applied did not increased the biosorption of Cr compared with raw biomass; however, alkali pretreated biomass significantly enhanced the biosorption of Cu2+ ions, and that acidic pretreatment of biomass did not contribute to removal of the ions remarkably. It was observed that biosorption of both metal ions increased with increasing initial metal concentration and initial temperature. On the other hand, kinetic studies showed that biosorption of both metal ions well fitted to the Pseudo second-order kinetic model than the Pseudo first-order kinetic model whereas isotherm studies revealed that biosorption of both metal ions was well explained by Langmuir isotherm model. In desorption studies, the maximum desorption efficiency was obtained with 0.25 M Na2EDTA (99.19%) to release of bounded Cu2+ ions on biomass whereas the maximum efficiency (31.89%) was obtained with 0.25 M potassium phyrophosphate (K4O7P2) in Cr desorption. It was observed that the most important factor, which affects the removal of the ions, was pH on the biosorption based on the competition of Cu2+ and Cr. FT-IR studies revealed that hydroxyl groups and carboxylic acid bonds were responsible for the biosorption of both metal ions.