Tilapia (Oreochromis niloticus L.) yavrularının yemlerinde protein kaynağı olarak kanola (Brassica spp.) küspesi kullanma olanakları
The possibilities of using canola meal (Brassica spp.) as protein source in Tilapia (Oreochromis niloticus L.) fry diets
- Tez No: 200496
- Danışmanlar: PROF. MURTAZA ÖLMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tilapia, kanola küspesi, selülaz, büyüme, yem değerlendirme, Tilapia, canola meal, cellulase, growth, feed conversion ratio
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, tilapia balıklarının besin madde ihtiyacına göre %30 ham protein ve 3000 kcal/kg sindirilebilir enerji içerecek şekilde hazırlanan kontol yemi ve kontrol yemindeki balık unu proteininin %10, %20, %30, %40 ve %50'i yerine kanola küspesi proteini ilave edilerek hazırlanan deneme yemleriyle kanola küspesinin kullanım oranlarının belirlenmesi ve bu oranın 1 g/kg ve 5 g/kg selülaz enzimi ilavesiyle geliştirilmesi amaçlanmıştır. Her iki denemede de tilapia (O. niloticus) yavruları 90 gün süreyle beslenerek, büyüme, yem değerlendirme oranı, protein etkinlik oranı, prodüktif protein değeri, besin maddelerinin sindirilebilirliği, hepatosomatik indeks, renosomatik indeks, visserosomatik indeks, vücut kompozisyonu ve yaşama oranları incelenmiştir. En iyi büyüme, yem değerlendirme ve besin maddelerinin sindirilebilirlik oranları kontrol grubunda bulunmuştur. Bu grupta canlı ağırlık 5,32 g, yem değerlendirme 2,01, kuru madde sindirilebilirliği %80,52, ham protein sindirilebilirliği %88,27, ham selüloz sindirilebilirliği %80,08 olmuştur. Kontrol grubundaki balık unu proteini yerine %10 kanola küspesi proteini içeren yemle (KN10) beslenen grup, kontrolle benzer bir büyüme göstermiştir. %10'dan daha yüksek seviyede kanola küspesi proteini içeren gruplarda büyüme azalmıştır. KN10 grubunda canlı ağırlık 5,12 g, yem değerlendirme oranı 2,13, kuru madde sindirilebilirliği %75,83, ham protein sindirilebilirliği %86,05, ham selüloz sindirilebilirliği %79,19 olarak bulunmuştur. Kontrol grubu ile kontrol grubundaki balık unu proteininin %10'u ve %50'si yerine kanola küspesi proteini içeren yemlere 1g/kg ve 5 g/kg selülaz enzimi ilavesiyle büyüme ve yem değerlendirme oranı etkilenmemiştir. Deneme sonunda en iyi büyüme, yem değerlendirme ve besin maddelerinin sindirilebilirlik oranı kontrol grubuna 1 g/kg selülaz enzimi ilave edilmiş yemle beslenen deneme grubunda olmuştur. Bu grupta canlı ağırlık artışı 15,86 g, yem değerlendirme 1,31, kuru madde sindirilebilirliği %82,21, ham protein sindirilebilirliği %88,62 ve ham selüloz sindirilebilirliği %79,63 olarak bulunmuştur. En kötü büyüme, yem değerlendirme ve vi besin maddesi sindirilebilirliği KN50 grubunda olmuştur. Bu grupta canlı ağırlık kazancı 9,73 g, yem değerlendirme 1,63, kuru madde sindirilebilirliği %69,34, ham protein sindirilebilirliği %79,99, ham selüloz sindirilebilirliği ise %64,06 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, tilapia balığı yemlerinde balık unu proteinin %10'u yerine kanola küspesi kullanılabileceği ve yeme selülaz enzimi ilavesinin büyümeye etkili olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, two different types of fish diets were tested for tilapia (Oreochromis niloticus L. 1758) fry: a control diet which contained 30% crude protein and 3000 kcal/kg digestible energy, and test diets which were the modified control diet. Test diets were prepared by replacing 10, 20, 30, 40, and 50% of the fish protein in control diet by canola meal protein. The main objectives were to compare such diets and determine the effective ratio of canola meal in test diets. Furthermore, 1 and 5 g/kg of cellulase enzyme was added to the selected test diet to investigate for possible growth improvements. For both types of diets, tilapia fry was fed for 90 days and growth, feed conversion ratio, protein efficiency ratio, condition factor, hepatosomatic index, renosomatic index, body composition, and survival rate were determined. The highest growth, feed conversion ratio and digestibility were found in the control group. In this group, the following were found; growth: 5.32 g, feed conversion ratio: 2.01, dry matter digestibility: 80.52%, crude protein digestibility: 88.27%, and crude cellulose digestibility: 80.08%. The group which was fed with the test diet containing 10% canola meal protein replacement (KN10) exhibited similar growth to that of control group. Growths were found to reduce in groups fed with more than 10% of canola meal protein. The results obtained for the KN10 groups were as following: growth: 5.12 g, feed conversion ratio: 2.13, dry matter digestibility: 75.83%, crude protein digestibility: 86.05%, crude cellulose digestibility: 79.19%. Addition of 1 and 5 g/kg cellulase enzyme to control diet and test diets containing 10 and 50% canola protein replacements did not impact growth and feed conversion ratio. The highest growth, feed conversion ratio and digestibility were found in the control group, which was fed with control diet containing 1 g/kg of cellulase enzyme. In this group, the growth, feed conversion ratio, dry matter digestibility, crude protein digestibility, and crude cellulose digestibility were 15.86 g, 1.31, 82.21%, 88.62%, and 79.63%, respectively. The lowest growth, feed conversion ratio and viii digestibility were found in KN50 group. In this group, the growth, feed conversion ratio, dry matter digestibility, crude protein digestibility, and crude cellulose digestibility were 9.73, 1.63, 69.34%, 79.99%, and 64.06%, respectively. Overall, the results indicated that canola meal can be replaced with 10% of the fish meal protein in tilapia diets and addition of cellulase enzyme to diets does not improve growth.