İyon değiştirici membranlar kullanılarak sulu ortamdan bor'un uzaklaştırılması
The removal of boron from aqueous solution using ion-exchange membranes
- Tez No: 200504
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESENGÜL KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Donnan Diyaliz, Anyon Degistirici Membran, Bor Uzaklastırılması, Donnan Dialysis, Anion Exchange Membrane, Boron Removal
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hem dogal nedenler hem de insan aktiviteleri sonucu olusan sudaki bor kirliligi ciddi bir problemdir. Bor yasayan organizmaların hayatını olumsuz etkiler. Dünya Saglık Örgütü içme suyundaki bor derisiminin 0,5 mg/L'nin altında olması gerektigini belirtmistir. Sulardaki yüksek derisimdeki bordan kaynaklanan çevre problemlerini önlemek için borun uygun bir metotla uzaklastırılması gerekir. Su ve atık sudan borun uzaklastırılmasında birçok fizikokimyasal proses vardır. Ana prosesler; koagülasyon-çöktürme, oksitler üzerine adsorpsiyon, temel degistiriciler ile iyon degisimi, komplekslesmeden sonra membran filtrasyonu,ters osmoz, elektrodiyaliz, donnan diyalizdir. Membran prosesleri arasında Donnan diyaliz, sulu çözeltiden iyonik formdaki degerli metallerin konsantre edilmesi veya geri kazanılmasında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu çalısmada, Donnan diyaliz metodunun uygulanabilirligi, ticari anyon degistirici membranlar kullanılarak sulu çözeltilerden bor iyonunun uzaklastırılmasında arastırıldı. Tüm membranlar yüzey modifikasyonu için ECR plazma (Electron Cyloctron Resonance Plasma) ile muamele edildi. Plazma ile modifiye edilmis ve edilmemis anyon degistirici membranların bor uzaklastırılmasına etkisi incelendi. Membranlardaki yüzey morfolojisindeki degisiklikler, SEM, AFM ve Temas açı resimleriyle gösterildi. Donnan diyaliz deneyleri, besleme fazı derisimi ve farklı degerlikli iyonlar gibi çesitli parametrelerle gerçeklestirildi. Literatürden elde edilen verilere göre de optimum pH 9,5 olarak seçildi. Donnan diyaliz sartları altında borun akıs degerleri (J) ve geri kazanım faktörü (RF) hesaplandı ve en yüksek J ve RF degerleri faklı degerlikli iyonların besleme fazı çözeltisinde olmadıgı zaman elde edildi . lave olarak plazma ile modifiye edilmis anyon degistirici membranlar ile borun akıs degerinde bir artıs gözlenmistir. Bu durum anyon degistirici membranın yüzey morfolojisinin degismesiyle açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
The boron pollution in water is a serious problem and can occur due to both natural reasons and human activity. Boron affects the reproductability of living organisms. The World Human Organization requires boron concentration in drinking water to be below 0,5 mg/L. In order to prevent the environmental problems from high concentration of boron in waters, boron should be removed by an appropriate method. There are several physicochemical treatment processes typically used to remove boron from water and wastewater. The main process are coagulation precipitation, adsorption on oxides, ion exchange with basic exchangers, membrane filtration after complexation, reverse osmosis, electrodialysis and donnan dialysis. Among the membrane processes, Donnan dialysis (DD) is of great importance for recovery or concentrating of valuable metals in ionic form from the aqueous solution. In this study the applicability of the Donnan Dialysis method was investigated for the boron removal from aqueous solution by using commercial anion exchange membranes. All of the membranes were also treated by Electron Cyloctron Resonance Plasma (ECR) for surface modification. The effect of the boron removal was studied through plasma modified and unmodified anion exchange membranes. The changes in the surface morphology of both membranes were illustrated with SEM, AFM and Contact Angle, as well. Donnan dialysis experiments were carried out different parameters such as feed phase concentration and different valences ions from the data of the literature, the optimum pH was chosen as 9,5. Under Donnan dialysis conditions, flux values (J) and recovery factor (RF) of boron were calculated and the highest J and RF values were obtained when the different valences ions were absent in feed phase. In addition, an increase of boron flux has been observed with plasma-modified anion exchange membranes. This situation can be explained with changing surface morphology of anion exchane membrane.