Bazı sülfonamitlerin sıvı kromatografi yöntemi ile tayini
Determination of some sulfonamides by liquid chromatographic technique
- Tez No: 200505
- Danışmanlar: PROF.DR. ADİL DENİZLİ, PROF.DR. GÜLEREN ALSANCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ayrışma sabitleri, Sülfonamitler, Asetonitril-su karışımları, Sıvı kromatografisi (LC), LC-DAD, Dissociation constants, Sulfonamides, Acetonitrile?water mixtures, Liquid chromatography (LC), LC-DAD
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
pKa değerlerinin asetonitril ? su ikili karışımlarında doğru olarak bilinmesi, bu çözücü karışımını kullanan sıvı kromatografi ve kapiler elektroforez gibi ayırma yöntemleri için çok önemlidir. Bu tezde, 7 adet sülfonamitin (sülfodiazin, sülfatiazol, sülfamerazin, sülfametazin, sülfadoksin, sülfamonometoksin sülfametaksazol) pKa değerleri, % 50 (v/v) asetonitril - su ikili karışımında potansiyometrik, % 50- %40- %30 (v/v) asetonitril - su ikili karışımlarında sıvı kromatografik (LC) ve LC-DAD yöntemleri ile tayin edilmiştir. Deneysel olarak hesaplanan pKa değerleri, SPARC on-line programı ile hesaplanan pKa değerleriyle karşılaştırılmıştır. Optimum ayırma koşulu, pH ve organik modifiyer derişiminin etkisi dikkate alınarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
An accurate estimation of pKa values in acetonitrile?water binary mixtures is very important for several separation techniques such as liquid chromatography and capillary electrophoresis that use these solvent mixtures. In this study, the pKa values of 7 sulfonamides (sulfodiazine, sulfothiazole, sulfomerazine, sulfomethazine, sulfodoxine, sulfomonomethoxine, sulfomethoxazole) have been determined in acetonitrile - water binary mixture (50% (v/v)) by potentiometry and also 30%, 40% and 50% (v/v) liquid chromatography (LC) and LC-DAD methodology. The pKa values obtained by experimentally have been compared with the values predicted by the SPARC on-line pKa calculator. The optimum separation condition has been predicted by using the effect of pH and organic modifier concentration.