Göknar türlerinde Heterobasidion abietinum niemela ve Korhonen'un patojenisitesinin belirlenmesi
Pathogenicity test of Heterobasidion abietinum niemela and Korhonen on abies taxa
  1. Tez No: 200510
  2. Yazar: AYŞE GÜLDEN ADAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HATİCE TUĞBA DOĞMUŞ LEHTİJARVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heterobasidion abietinum, Patojenisite, Abies, Heterobasidion abietinum, pathogenicity, Abies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Kuzey yarımkürede konifer ormanlarında şiddetli kök ve kök boğazı çürüklüğü yapan Heterobasidion annosum kompleksine ait türlerden olan Heterobasidion abietinum Niemelä & Korhonen'un iki farklı göknar taksonunda patojensitesi ve fungusun diri odun içinde gelişimi belirlenmeye çalışıldı. Bu amaca yönelik olarak, 5 yaşındaki Abies nordmanniana ssp. nordmanniana ve 3 yaşlı Abies nordmanniana ssp. bornmülleriana tüplü fidanları, Türkiye'nin farklı göknar alanlarından toplanan 28 H. abietinum izolatı ile inokule edildi. Patojenisite denemesi ilk olarak serada kuruldu ve iklim odasında tekrarlandı. Sonuçlar, tüm izolatların patojenik karakterde ve her iki konukçunun diri odununda gelişebilme özelliğinde olduğunu gösterdi. İzolatların, A. nordmanniana ssp. bornmülleriana üzerinde oluşturduğu enfeksiyon yüzdesi ve lezyon boyu A. nordmanniana ssp. nordmanniana' ya oranla daha fazla olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Species in the Heterobasidion annosum -complex cause severe root and butt rot on conifers in northern temperate and boreal forests. One of the species, H. abietinum, has its distribution in southern and central Europe, where it infects mainly Abies species. The fungus occurs also on Abies taxa in Turkey, but information about it?s pathogenicity on local hosts is scarse. The objectives of this study were i) to test whether H. abietinum is pathogenic or not, and ii) to find out possible intraspecific variation in growth of the fungus in living host sapwood. Five-year-old Abies nordmanniana ssp. nordmanniana and three-year-old Abies nordmanniana ssp. bornmülleriana seedlings were inoculated with 28 H. abietinum isolates collected from various parts of Turkey. The experiment was conducted in greenhouse and repeated in climate chamber. The results showed that all isolates were pathogenic and had an ability to grow in living sapwood of both taxa, The isolates had a higher infection frequency and a significantly longer growth on A. nordmanniana ssp. bornmülleriana than Abies nordmanniana ssp. nordmanniana