Çok dişli dioksimler ve bunların bazı komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of polydentate dioximes and their some complexes
- Tez No: 200509
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA CENGİZ, Y.DOÇ.DR. FATMA KARİPCİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bakır kompleksleri, heteronükleer, oksim, diimin, homopolinükleer, termal analiz, Copper complexes, heteronuclear, oxime, diimine, homopolynuclear, thermal analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalısmada ilk olarak 4-(kloroasetil)bifenil, Friedel-Crafts açillemesine göre alüminyum klorür katalizörlügünde kloroasetil klorür ve bifenilden hazırlanmıstır. Kuru HCl gazı varlıgında 4-(kloroasetil)bifenil ile isopentil nitritin reaksiyonuyla 1- (4-fenilfenil)-2-kloro-2-hidroksiimino-1-etanon (kloroketoksim) elde edilmistir. 1-(4- Fenilfenil)-2-kloro-2-hidroksiimino-1-etanon'un sırasıyla p-kloroanilin, p-toluidin, 4-aminoasetofenon ve pirolidin ile ayrı ayrı reaksiyonu sonucu 1-(4-fenilfenil)-2- (alkilamino)-2-hidroksiimino-1-etanon türevleri sentezlenmis ve bu bilesikler etil alkolde kristallendirilmistir. 1-(4-Fenilfenil)-2-(alkilamino)-2-hidroksiimino-1- etanon türevlerinin dietilentriamin ve 1,3-diaminopropan ile reaksiyonundan dioksim ve diimin gruplarını içeren sekiz yeni ligand sentezlenmistir. Sonuçta, Cu(II), Mn(II) ve Co(II) metal tuzlarının aseton veya metanolde çözülmüs dörtdisli Schiff bazlarına ilavesi sonucu mono-, di-, trinükleer Cu(II), heterodinükleer Cu(II)-Mn(II) ve Cu(II)-Co(II) Schiff bazı kompleksleri elde edilmistir. Sentezlenen tüm ligand ve komplekslerin yapıları elementel analiz, manyetik susseptibilite, molar iletkenlik, 1H- ve 13C-NMR, FT-IR, ICP-OES, ve TG-DTG çalısmalarıyla aydınlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, 4-(chloroacetyl)biphenyl was prepared from chloroacetyl chloride and biphenyl in the presence of aluminium chloride according to Friedel- Crafts acylation. 1-(4-Phenylphenyl)-2-chloro-2-hydroxyimino-1-ethanone (chloroketo oxime) was obtained by reacting 4-(chloroacetyl)biphenyl with isopentyl nitrite in the presence of dry HCl gase. 1-(4-Phenylphenyl)-2-(alkylamino)-2- hydroxyimino-1-ethanone derivatives were prepared from 1-(4-phenylphenyl)-2- chloro-2-hydroxyimino-1-ethanone reacting with p-chloroaniline, p-toluidine, 4- aminoacetophenone and pyrrolidine respectively and recrystallized from ethyl alcohol. Eight new ligands incorporating a dioxime and diimine moiety were synthesized by reacting 1-(4-phenylphenyl)-2-(alkylamino)-2-hydroxyimino-1- ethanone derivatives with diethylenetriamine and 1,3-diaminopropane respectively. Finally, mono-, di-, trinuclear Cu(II), heterodinuclear Cu(II)-Mn(II) and Cu(II)- Co(II) complexes with tetradentate Schiff bases were precipitated by the addition of metal salts ofCu(II), Mn(II) and Co(II) to the solution of Schiff base dissolved in acetone or methanol. All ligands and complexes were characterized by elemental analyses, magnetic susceptibility, molar conductivity, 1H- and 13C-NMR, FT-IR, ICP-OES and TG-DTG studies.