Melek balığı (Pterophyllum scalare) yavrularının yeminde protein kaynağı olarak kanola (Brassica spp.) küspesi kullanma olanakları
Possibilities of using canola meal (Brassica spp.) as protein source in angelfish (Pterophyllum scalare) fry diet
- Tez No: 200514
- Danışmanlar: PROF. MURTAZA ÖLMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Pterophyllum scalare, kanola küspesi (Brassica spp.), büyüme, yem değerlendirme oranı, besin maddeleri sindirilebilirliği, selülaz enzimi, Pterophyllum scalare, canola meal (Brassica spp.), growth, feed conversion ratio, apparent digestibility coefficent, celluase enzyme
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalısmada, melek balığı (P. scalare) yavrularının besin madde ihtiyacına göre %44 ham protein ve 3500 kcal/kg sindirilebilir enerji içerecek sekilde hazırlanan kontrol grubu yemindeki balık unu proteininin %8, %16, %24, %32, %40'ı yerine kanola küspesi proteini ilave edilerek maksimum kullanım oranının belirlenmesi ve bu oranın selülaz ilavesi (0,50 g/kg ve 1,00 g/kg) ile gelistirilmesi amaçlanmıstır. I. denemede 0,91±0,01 g ağırlığındaki melek balığı (P. scalare) yavruları deneme yemleriyle 90 gün süreyle beslenerek kanola küspesinin farklı oranlarının; büyüme, yem değerlendirme, protein etkinliği, besin maddelerinin sindirilebilirliği, yasama oranı ve vücut kompozisyonuna etkileri belirlenmistir. En iyi büyüme, yem değerlendirme ve besin maddesi sindirilebilirlik oranları kontrol grubunda sırasıyla (5,24 g), (2,36), (kuru madde; %88,49, ham protein; %93,71, ham kül; %72,93, ham selüloz; %38,97), KN8 grubunda ise (5,03 g), (2,26), (kuru madde; %88,04, ham protein; %93,80, ham kül;%72,58, ham selüloz %36,17) olarak bulunmustur. Kontrol grubu, KN8 ve KN16 gruplarıyla benzer büyüme göstermistir (P>0,05). Balık unu proteini yerine %24 ve üzerinde kanola küspesi proteini ilavesi ise balıkların büyüme, yem değerlendirme ve besin madde sindirilebilirlik oranlarını olumsuz yönde etkilemistir. ii II. denemede ise; I. denemeden elde edilen sonuçlara göre temel yemdeki balık unu proteininin %8 ve %40'ı oranında kanola küspesi proteini içeren yemlere iki farklı seviyede selülaz enzimi (0,50 g/kg ve 1,00 g/kg) ilave edilerek hazırlanan 9 farklı yemle 0,98±0,01 g ağırlığa sahip melek balığı (P. scalare) yavruları 90 gün süreyle beslenmistir. Deneme sonunda en iyi büyüme, yem değerlendirme ve besin maddeleri sindirilebilirlik oranı kontrol grubunda sırasıyla (3,46 g), (2,96), (kuru madde %86,92, ham protein; %93,80, ham kül;%62,23, ham selüloz; %37,65) ve KN8 grubunda (3,38 g), (3,31), (kuru madde; %83,62, ham protein; %93,61, ham kül; %51,73, ham selüloz; %37,30) olmustur. Sonuçta melek balığı yemlerine balık unu proteini yerine %8 kanola küspesi ilavesinin büyüme, yem değerlendirme ve besin maddelerinin sindirilebilirliği açısından olumlu yönde etkisinin olduğu, enzim ilavesinin ise olmadığı bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study,it is aimed to determine the maximum usage percentage of the fish meal protein that is prepared according to the nutrition of requirement of the angel fish fries prepared as 44% crude protein and 3500 kcal/kg digestible energy in control group feed by edding canola meal protein instead of fish meal protein in 8%, 16%, 24%, 32%, 40% steps respectively and to improve by cellulase addition of this ration (0.50 g/kg and 1.00 g/kg).At first trial 0.91±0.01 g weighed angel fish fries fed by test diets during 90 days and researched the effects of canola meal ratios on growth,feed conversion ratio, protein efficieny ratio, digestibility and survival rate and body composition. The best growth is found as (5.24 g), feed conversation ratio as (2.36), digestibility ratio as (dry matter; 88.49%, crude protein; 93.71%, crude ash 72.93%, crude fibre 38.97%) on control group and the control group shows the similar growth with KN8 and KN16 groups (P>0.05). Adding canola meal protein instead of fish meal protein 24% and up negatively effected the growth, feed conversion ratio and digestibility. At second trial; according to the results of the first trial 0.98±0.01 g angel fish fries are fed during 90 days by 9 different feeds by adding cellulase enzyme (0.50 g/kg and 1.00 g/kg) at two different levels to feed including 8% and 40% canola meal protein instead of fish meal protein at basal diet. At the and of the trial the best growth is found (3.46 g), feed conversion ratio as (2.96), digestibility ratio as (dry matter 86.92%, crude protein 93.80%, crude ash ii 62.23%, crude fiber 37.65%) on control group and in KN8 group(3.38 g), (3.31), (dry matter; 83.62%, crude protein 93.61%, crude ash; 51.73% crude fiber 37.30%). As a result, using canola meal protein by 8% instead of fish meal has positive effect on growth, feed conversion ratio and digestibility but addition of enzyme has no effect to angel fish feed.