Isparta'nın Yalvaç ilçesi ve çevresinin doğal fon (background) radyasyon düzeylerinin araştırılması
The investigation of natural background radiation levels of Isparta's Yalvaç county and its surroundings
- Tez No: 200526
- Danışmanlar: Y.DOÇ. ABDULLAH KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dogal Radyasyon, Geiger-Mueller LND712, Antiocheia Pisidia Antik Kenti, Natural Background Radiation, Geiger-Mueller LND712, Antiocheia Pisidia Antique city
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bir bölgedeki dogal radyasyon oranının bilinmesi, o bölge açısından olası radyasyon degisimlerinin tespit edilmesi bakımından oldukça önemlidir. Günlük hayatımızda gerek dogal ve gerekse yapay kaynaklardan meydana gelen radyasyonlara maruz kalırız. Nükleer teknolojilerin birçok alanda kullanılmasıyla da dogal ortamdaki radyasyon degisimleri kaçınılmazdır. Bu degisimlerin tespiti de önceki radyasyonun bilinmesi ile mümkündür. Ayrıca, çevresel ortamda bulunan radyonüklidler ile insanların bu kaynaklardan aldıkları radyasyon dozu arasındaki iliskinin belirlenmesi gerekir. Bu tür sistematik arastırmalar sonucu bir bölgenin dogal radyasyonunun çevre yönünden saglıklı yasama uygun olup olmadıgına karar verilebilir. Bu amaçla; bu çalısmada, Isparta'nın Yalvaç ilçesi ve çevresinin dogal ortam (background) radyasyonunun çesitli parametrelere baglı olarak ölçümü gerçeklestirilmistir. Ölçümler; Geiger-Mueller LND712 dedektörü kullanılarak, bir yıl boyunca her ay; Antiocheia Pisidia Antik Kenti, baz istasyonu, bina içi ve dısı olmak üzere dört farklı noktada yapılmıstır. Yalvaç ve çevresinde ölçülen radyasyon dozunun yasam süresince yıllık alınması gereken doz limitleri içinde oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
The recognition of the ratio of natural radiation in any region is of great importance to detect the possible radiation variations in that region. In our daily life, we are exposed to the radiations stemming from both the natural and artificial sources. Because of the use of nuclear technologies in several fields the radiation variations in natural environment are inevitable. The detection of these variations is made possible through the knowledge of previous radiation. Moreover, it is essential to determine the affinity between the radionuclides in environmental area and the people who received from the radiation dose which are got from them. As a consequence of these kinds of systematic researches it can be decided according to whether the natural radiation of any region is environmentally suitable for healthy life. In this framework the present study reports the natural background radiation measurements of Isparta?s Yalvaç county and its surroundings depending on various parameters. Measurements have been verified every month during one year, using Geiger- Mueller LND712 detector; in the Antiocheia Pisidia Antique city, base station, inside and outside of a house which are built in four different places. It has been detected that the radiation dose being measurement in Yalvaç and its surroundings takes place in the limits that must be taken each year all the lifespan.