Tuzlu koşullardaki arpa tohumlarının çimlenmesi esnasındaki mitotik indekse bazı hormon ve hormon benzeri aktivite gösteren kimyasalların ön muamelelerinin etkileri
Effects of pre-treatment of some hormones and chemicals indicated activate like hormone on mitotic index during germination of barley seeds in salinity condition
  1. Tez No: 200544
  2. Yazar: KIYMET DEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELMA TABUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, bitki büyüme düzenleyicileri, kromozom anormallikleri, mitotik indeks, tuz stresi, Barley, plant growth regulators, chromosome abnormalities, mitotic index, salt stress
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Gerek normal gerekse tuzlu kosullar altında çimlendirilen arpa (Hordeum vulgare L. cv. ?Bülbül 89?) tohumlarının kök uçlarında mitotik indeks ve kromozom davranısları üzerine gibberellik asit (GA3), kinetin (Kin), benziladenin (BA), etilen (E), 24- epibrassinolid (EBR), triakontanol (TRIA) ve poliaminler [spermin/ Spm, spermidin/ Spd, kadaverin/ Kad, putressin/ Put]'in tek basına ve kombinasyonlar halinde etkileri arastırılmıstır. A. Mitotik indeks üzerine bitki büyüme düzenleyicilerinin etkileri; 1. Optimum sıcaklık olan 20 ºC'de saf su ortamında elde edilen sonuçlar Normal kosullar altında çimlendirilen arpa tohumlarının kök uçlarındaki mitotik indeks üzerinde çalısılan büyüme düzenleyicisi ön uygulamalarının tümü etkisiz olmustur. 2. Optimum sıcaklık olan 20 ºC'de tuzlu kosullar altında elde edilen sonuçlar a. Tuz, arpa tohumlarının kök ucu mitotik indeksini konsantrasyon artısına paralel olarak engellemistir. b. Mitotik indeks üzerinde en olumlu etkiyi GA3+Kin ön uygulaması göstermistir. B. Kromozom davranısları üzerine bitki büyüme düzenleyicilerinin etkileri; 1. Optimum sıcaklık olan 20 ºC'de saf su ortamında elde edilen sonuçlar iv a. Normal kosullar altında çimlendirilen arpa tohumlarının kök uçlarındaki kromozom davranısları üzerinde, çalısılan büyüme düzenleyicisi ön uygulamalarının büyük bir çogunlugunun büyüme düzenleyicisi uygulaması yapılmayan kontrol grubuna göre çesitli tiplerde kromozom anormalliklerine sebep oldugu tespit edilmistir. b. E ön uygulamasının kromozom anormallik yüzdesini kontrol dahil diger uygulamalara göre daha fazla arttırdıgı gözlenmistir. 2. Optimum sıcaklık olan 20 ºC'de tuzlu kosullar altında elde edilen sonuçlar a. Tuz, konsantrasyon artısına paralel olarak kromozom anormallik yüzdesinde artısa neden olmustur. b. Çalısılan büyüme düzenleyicisi ön uygulamalarının büyük bir çogunlugunun 0.30- 0.35- 0.40 ve 0.45 m tuzlulugun kromozom anormallik yüzdelerini artırıcı etkisini hafifletmede degisik derecelerde basarılı oldukları belirlenmistir. Ancak 0.45 m tuzluluk, kontrol grubu tohumlarında hücre bölünmesini tamamen engellediginden dolayı kromozom anormallikleri incelenememistir.
Özet (Çeviri)
The effects of gibberellic acid (GA3), kinetin (Kin), benzyladenine (BA), ethylene (E), 24- epibrassinolide (EBR), triacontanol (TRIA) and polyamines [spermine/ Spm, spermidine/ Spd, cadaverine/ Cad, putrescine/ Put] alone or in combinations, on mitotic index and chromosome behaviours in root tips of barley seeds (Hordeum vulgare L. cv. ?Bülbül 89?) germinated under both normal (distilled water) and salinity conditions were studied. A. Effects of plant growth regulators on mitotic index; 1. The results obtained at 20 ºC and in distilled water All of the growth regulators had no effect on mitotic index in root tips of barley seeds germinated under normal conditions. 2. The results obtained at 20 ºC and in salinity conditions a. In parallel with concentration rise, the negative effects of salt were increased on mitotic index in root tips of barley seeds. b. The most effective on mitotic index showed GA3+Kin pretreatment. B. Effects of plant growth regulators on chromosome behaviours 1. The results obtained at 20 ºC and in distilled water vi a. It was determined that most of the growth regulator pre-treatment studied caused chromosome abnormalities in various types according to control groups on chromosome behaviours in root tips of barley seeds germinated under normal conditions. b. It was observed that pre-treatment E was chromosome abnormality percentage much more than other applications including control. 2. The results obtained at 20 ºC and in salinity conditions a. In parallel with concentration rise, salt were increased on chromosome abnormality percentage. b. It was determined that most of the growth regulator pre-treatment studied were successful in alleviating the effects of 0.30- 0.35- 0.40 and 0.45 m salinity raising chromosome abnormality percents. But, chromosome abnormality could not be obtained because of 0.45 m salinity completely inhibited cell division in control group seeds.